Predstavljen priručnik o zaštiti seksualnog zdravlja mladih

Predstavljen priručnik o zaštiti seksualnog zdravlja mladih
sex_3_p7130621U Informacijskom centru Europske unije 13. srpnja 2009., u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI održana je promocija priručnika za javno zagovaranje u području seksualnih prava mladih “Seks na ex” i TV spota “Roditeljstvo nije igra”. Priručnik i televizijski spot dio su projekta “Nek se mlade pita!” koji provodi CESI uz financijsku podršku Europske komisije (Program Phare 2006). Svrha projekta je unaprjeđenje i promocija seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja mladih te poboljšanje uključenosti mladih ljudi različitog socio-ekonomskog statusa u ostvarenje vlastitog zdravlja, prava i dobrobiti.

Priručnik je u suradnji s CESI-jem izradila grupa mladih stručnjaka koji su analizirali javne politike i prakse u Hrvatskoj i dobre prakse u Europskoj uniji. Priručnik može poslužiti mladima kao alat za javno zagovaranje u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih. U okviru projekta održan je seminar na kojem je grupa mladih usvojila znanja i vještine koje će im omogućiti provođenje aktivnosti javnog zagovaranja u području seksualnog zdravlja i prava, a koji će provoditi različite akcije u lokalnim zajednicama.

Uz predstavnike Vlade RH, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te drugih relevantnih institucija, predstavljanje priručnika pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak-Franjić.