Predstavljen priručnik “OkvirKo”

Predstavljen priručnik “OkvirKo”

okvirkoU Zagrebu je 14. ožujka 2014. predstavljen priručnik za osnaživanje mladih u procesu izlaska iz alternativne skrbi pod naslovom “OkvirKO”. Ovaj projekt provodili su i priručnik zajedno napravili Udruga Igra, Dječje selo Hrvatska i Dom za djecu bez odgovarajuće skrbi “Maestral” tijekom 2012. i 2013. godine, uz podršku Ureda za ljudska prava i Ministarstva socijalne politike i mladih. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je i autorica predgovora ovoga priručnika, u toj je prilici pozdravila okupljene i čestitala svima koji su sudjelovali u izradi publikacije na završetku ovoga vrijednoga projekta.

 

Osnovna svrha projekta je unapređivanje stupnja socijalne uključenosti mladih koji su tijekom odrastanja bili uključeni u dječje/odgojne domove i udomiteljske obitelji. Projekt OkvirKO okupio je 18 stručnjaka koji, kroz centre za socijalnu skrb, obiteljske centre, domove za djecu, odgojne domove, udomiteljske obitelji i nevladine organizacije, rade na pripremi mladih za izlazak iz skrbi te troje mladih koji su izašli dječjeg/odgojnog doma i udomiteljske obitelji.

Sudionici na ovom projektu kreirali su okvir za osnaživanje mladih koji su u procesu izlaska iz skrbi, a koji se temelji na aktivnoj participaciji mladih te pružanju koordinirane i kontinuirane podrške mladima u posljednjoj godini života u skrbi i tijekom prve godine nakon izlaska iz skrbi.