Predstavljen priručnik “Pomoć roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta”

Predstavljen priručnik “Pomoć roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta”

Unicef Ajdukovic prirucnikPredstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku i Društva za psihološku pomoć predstavili su 25. studenoga 2015. u Zagrebu projekt jačanja kapaciteta sustava socijalne skrbi za poduzimanje mjera usmjerenih na pružanje podrške obitelji u zaštiti dobrobiti djece. Tom prilikom predstavljen je i priručnik “Pomoć roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta” koji donosi praktične alate i smjernice za stručan rad s obiteljima u riziku, stavljajući u fokus dobrobit djeteta i podršku roditeljima u osiguravanju sigurnog i poticajnog okruženja za dijete.

Tijekom provedbe dvogodišnjega projekta, u suradnji sa stručnjacima znanstvenicima i praktičarima, izrađeni su novi standardi za pomoć stručnjacima u kontaktu s obiteljima koje same ne mogu izaći na kraj s problemima koji uvijek najteže pogađaju djecu. Novi standardi, metodologija i alati za rad fokusirani su na dobrobit djeteta, istovremeno njegujući partnerski odnos između roditelja i stručnjaka, a njihova je osobita vrijednost to što su u njih utkana i iskustva socijalnih radnika s terena, rekla je na skupu predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.
Lani je zabilježeno 8128 slučajeva ugrožavanja djece u obitelji, a posebno brine porast broja slučajeva nasilja nad djecom. Broj djece koja su izdvojena iz obitelji u zadnjih se pet godina stalno povećava, a ta su djeca privremeno ili trajno lišena prava na odrastanje u obiteljskom okruženju, istaknuto je na skupu.
Predstavljajući priručnik “Pomoć roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta”, njegova urednica i voditeljica projekta prof. dr. sc. Marina Ajduković istaknula je da su u njemu opisani praktični alati i smjernice za rad s obiteljima u riziku, a koji su potrebni stručnjacima koji se u svome radu suočavaju s najtežim slučajevima zanemarivanja djece, psihičkog nasilja i tjelesnog zlostavljanja u obitelji. O priručniku su govorile i njegove recenzentice socijalna radnica Štefica Karačić i doc. dr. sc. Daniela Šincek, psihologinja, kao i predstavnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Gordana Horvat.
Na predstavljanju priručnika, kao predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu, bile su i savjetnice Davorka Osmak Franjić i Maja Flego.