Predstavljen zbornik “Baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece”

Predstavljen zbornik “Baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece”

170108

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori 17. studenoga 2008. predstavljen je zbornik sa stručne rasprave “Baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece”, koju je pravobraniteljica za djecu organizirala u studenome 2007. Mila Jelavić pritom je podsjetila da, unatoč njezinim preporukama upućenim Vladi i ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova, još nije učinjeno ništa na pripremi takve baze podataka, izrada koje je i međunarodnopravna obveza Hrvatske.

Prikupljanje i čuvanje podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece proizlazi iz Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od spolnog zlostavljanja i iskorištavanja, koju je potpisala i Hrvatska. Budući da se zbog nekih iskustava iz drugih zemalja prikupljanje tih podataka u nas često pogrešno tumači, cilj stručne rasprave, koju je organizirala pravobraniteljica, bio je afirmirati multidisciplinarni pristup toj temi te omogućiti da se u javnosti čuju mišljenja vodećih stručnjaka koji će argumentirano i stručno progovoriti o potrebama i mogućnostima Hrvatske u tom području.

Radovi u zborniku objašnjavaju što znači baza podataka prema Konvenciji Vijeća Europe o zaštiti djece od spolnog zlostavljanja i iskorištavanja, donose niz primjera i rješenja iz inozemnih zakonodavstava, objašnjavaju svrhu prikupljanja takvih podataka u funkciji učinkovitije prevencije zlostavljanja djece, način na koji te evidencije koristi policija, sudsku praksu na tom području, mogućnosti osnaživanja djece za samozaštitu i drugo.

Na predstavljanju zbornika, koje je vodila zamjenica pravobraniteljice mr. Lora Vidović, o važnosti baze podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece govorili su, uz pravobraniteljicu, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju MUP-a mr. Renata Odeljan, odvjetnik Lovro Kovačić, prof. dr. Ksenija Turković s Pravnog fakulteta u Zagrebu, sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić i dr. Domagoj Štimac iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. Uz njih, autori radova u zborniku su i voditeljica tretmana počinitelja u Kaznionici Lepoglava dr. Lana Mužinić iz Psihijatrijske bolnice Vrapče i psihologinja Gorana Hitrec, a recenzent zbornika je prof. dr. Davor Derenčinović.

Svi govornici istaknuli su da Hrvatska treba što prije izraditi bazu podataka koja će omogućiti bolju prevenciju spolnoga zlostavljanja djece te da podloga za to već postoji, a čekaju se potezi izvršne vlasti. Policija već ima svoje evidencije, za koje smatra da ne trebaju biti javno dostupne, istaknula je R. Odeljan, a one su korisne jer omogućuju kontrolu počinitelja i sprečavanje počinjenja novih kaznenih djela. L. Peto Kujundžić istaknula je kako zbornik, objavljen u nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu, daje kvalitetni temelj za rad na pripremi zakona ili podzakonskog akta kojim će se regulirati prikupljanje i čuvanje podataka o spolnim zlostavljačima djece.

Pohvalivši inicijativu pravobraniteljice, koja je okupila stručnjake iz raznih područja i u više navrata izvijestila javnost o potrebi izrade takve baze podataka, autori su pozvali i medije da podrže tu inicijativu i pomognu podizanju javne svijesti o tome da je ona važan korak u prveenciji zlostavljanja djece, koji Hrvatska što prije treba ostvariti.