Predstavljen zbornik “Zaštita privatnosti djece u medijima”

Predstavljen zbornik “Zaštita privatnosti djece u medijima”

predstavljanje_privatnostPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sa suradnicima predstavila je 5. listopada 2009. u Tribini Grada Zagreba zbornik “Zaštita privatnosti djece u medijima”. Ta publikacija, objavljena u nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu, nastala je kao rezultat aktivnosti usmjerenih na podizanje javne svijesti o potrebi zaštite privatnosti djece u medijima, kao i na podizanje profesionalnih standarda medijskog izvještavanja o djeci. Zbornik su predstavili autori Mila Jelavić, Maja Gabelica Šupljika, Stipe Jagnjić i Igor Kanižaj te urednica Maja Flego.

Prije predstavljanja zajedničkoga rada pravobraniteljica je podsjetila okupljene novinare da je upravo započeo Dječji tjedan, koji je još jedna prigoda za angažirano promišljanje o tome kako zaštititi prava i interese djece u vremenu ekonomske krize, ali i poticaj za aktivno djelovanje na korist djeci. Djeca ne mogu čekati da recesija prođe, jer rastu sada i sada trebaju našu pomoć i podršku, naglasila je.

Zbornik “Zaštita privatnosti djece u medijima” na ukupno 90-tak stranica sadržava šest izlaganja s tribina održanih u Zagrebu i Splitu i priloge, među kojima i UNICEF-ove smjernice i stajališta pravobraniteljice o izvještavanju o djeci. Autori tekstova su pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić (Djeca u medijima – kako im osigurati zaštitu privatnosti? Iskustva Ureda pravobraniteljice za djecu), zamjenica pravobraniteljice psihologinja mr. sc. Maja Gabelica Šupljika (Psihološki aspekt prikaza djeteta u medijima), zamjenica pročelnika Odjela za informatologiju i komunikologiju Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar (Pravo na privatnost: Standardi za zaštitu prava djece u medijima), voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Ministarstvu unutarnjih poslova mr. sc. Renata Odeljan i voditelj  Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske Stipe Jagnjić (Uloga policije u zaštiti privatnosti djece u medijima), zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Sunčica Blažević i zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu Julijana Stipišić (Pravna zaštita privatnosti djece u medijima) te mr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (Mediji na rubu zakona). Recenzenti zbornika su prof. dr. sc. Marina Ajduković i prof. dr. sc. Stjepan Malović.

Zbornik daje detaljni prikaz propisa koji reguliraju zaštitu djece u medijima, ističe vrijednosti medija u afirmiranju dječjih prava, osobito u senzibiliziranju javnosti za potrebe i interese djece, ali upozorava i na posebne odgovornosti novinara, urednika, nakladnika te djelatnika policije, odvjetništva i drugih službi, u zaštiti dobrobiti djece.