Predstavljena kampanja “Učini mali korak velikim“

Kampanja Zaklade Hrvatska za djecu, posvećena pravima djece, pod nazivom “Učini mali korak velikim”, predstavljena je 15. ožujka 2022. u Hotelu Westin u Zagrebu. Na poziv upraviteljice Zaklade Renate Gubić u tom je predstavljanju sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Kampanja će trajati do kraja godine, a cilj je osvješćivanje javnosti o dječjim pravima koja su često ugrožena te mogućnosti koje kao društvo imamo za zaštitu prava djece. Cilj kampanje je kontinuirano podsjećanje javnosti na dječja prava, njihovu promociju i zaštitu, na sve one korake koji su nužni kako bismo zajedno djeci pokušali osigurati sretno i zdravo djetinjstvo.

Na predstavljanju su prisustvovale Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Đurđa Ćaćić, predstojnica Podružnice AG Matoš Dječjeg doma Zagreb, Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice Saveza osoba s invaliditetom, Petrunjela Živković, korisnica potpora Zaklade i Lucia Rešetar, stipendistica Zaklade.

U toj je prilici pravobraniteljica je istaknula da su prava djece iz Konvencije o pravima djeteta, u kontekstu aktualnih svjetskih zbivanja, za veliku skupinu djece koja se nalaze na području ratnih sukoba u ozbiljnoj krizi, te da se zbog postupanja odraslih u oružanim sukobima krše sva Konvencijska prava djece. Procjena je da je oko milijun djece izbjeglo iz Ukrajine u posljednja dva tjedna, s time da mnoga djeca u zbjeg odlaze samostalno, bez podrške obitelji. Djeci je potrebna zaštita i podrška jer su zbog neizvjesnosti, strahova i tjeskobe iznimno ranjiva.

Izvijestila je i o pojedinačnim pritužbama primljenim u njezinom Uredu 2021. koje se odnose na konkretne slučajeve kršenja dječjih prava, istaknuvši da se najviše pritužbi odnosilo na pravo obrazovanja, ostvarivanja roditeljske skrbi, zaštite djece od nasilja i zanemarivanja, zdravstvena prava, pravosudna prava, ali i prava iz svih drugih područja života djece. Istaknula je i važnost sustavne brige o mentalnom zdravlju djece kao važnom aspektu njihovog sveukupnog zdravlja, što je obveza društva i škole, te o rizicima i poteškoćama mentalnog zdravlja povezanim s aktualnom krizom i životom djece u izvanrednim okolnostima. Te izvanredne okolnosti traju  već treću godinu, te zbog toga treba pokazati dodatnu osjetljivost za potrebe djece danas, navela je pravobraniteljica.