Predstavljena knjiga “Roditeljstvo iza rešetaka”

Predstavljena knjiga “Roditeljstvo iza rešetaka”

majags RodeU Zagrebu je 17. srpnja 2015., u Kinu Europa, predstavljena knjiga “Roditeljstvo iza rešetaka – priče bivših zatvorenica”, čija je autorica novinarka Marina Borovac, a izdavač udruga Roditelji u akciji  RODA”. O knjizi su govorile izvršna direktorica udruge RODA Ivana Zanze, autorice predgovora zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika  i Ljiljana Vukota, zatim Marina Paulenka, koja je snimila fotografije u Kaznionici Požega kojima je knjiga ilustrirana te autorica, koja je opisala svoje susrete s deset zatvorenica čije je životne priče zabilježila.

Maja Gabelica Šupljika istaknula je kako se Ured pravobraniteljice za djecu već više od deset godina bavi problematikom zaštite prava djece čiji su roditelji u zatvoru, o čemu je objavio i zbornike na hrvatskom i engleskom jeziku. Boreći se u početku i s raznim otporima, Ured pravobraniteljice uporno se zauzimao za pravo djeteta čiji je roditelj u zatvoru na susrete i održavanje bliskosti s roditeljem, za prilagodbu prostora u zatvoru u kojem bi se djeca bez straha i nelagode mogla družiti s roditeljem zatvorenikom, kao i za podršku roditelju u zatvoru da razvije i ojača svoje roditeljske kompetencije. Proteklih godina na tom su se planu dogodile znatne promjene i poboljšanja. Novi pomaci ostvareni su u produktivnom partnerstvu između Ureda pravobraniteljice za djecu, Uprave za zatvorski sustav, Udruge RODA, ali i novinara koji su na primjeren način pisali o složenoj temi roditeljstva u zatvoru – istaknula je Gabelica Šupljika.

Govoreći o knjizi “Roditeljstvo iza rešetaka” naglasila je kako nas ona podsjeća da rešetke ne trebaju i ne moraju narušiti odnos i stvaranje bliske povezanosti djeteta i majke te je citirala francusku psihologinju Marie-France Blanco da djeci treba reći kako u zatvoru postoje ograničenja koja se tiču zakona, ali ne postoje ograničenja koja se tiču ljubavi.
Autorica Marina Borovac istaknula je kako su joj ispovijesti bivših zatvorenica pokazale njihovu spremnost da se suoče i sa svojim pogreškama zbog kojih su dospjele u zatvor, kao i spremnost da promijene ponašanje, što je najsnažnije  bilo potaknuto upravo njihovom roditeljskom odgovornošću i sviješću o tome koliko važnu ulogu imaju u životu svoje djece.

Knjiga je nastala u okviru projekta udruge RODA pod nazivom “MA#ME – Osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada”, čiji je cilj destigmatiziranje bivših zatvorenica i podrška njihovu uključivanju u društvo.

 Više o knjizi i projektu u okviru kojega je nastala pročitajte ovdje.