Predstavljena “Analiza stanja prava djece i žena u Republici Hrvatskoj”

Predstavljena “Analiza stanja prava djece i žena u Republici Hrvatskoj”

 

UNICEF_Analiza_SaborUNICEF-ov ured za Hrvatsku upriličio je 8. svibnja 2012. u Hrvatskome saboru predstavljanje svoje publikacije “Analiza stanja prava djece i žena u Republici Hrvatskoj”. Riječ je o istraživanju koje je, na UNICEF-ov poticaj, tijekom 2011. izradio istraživački tim Instituta Ivo Pilar u Zagrebu, koji je vodila dr. sc. Andrea Brajša Žganec.

 

U pozdravnome govoru predstojnica UNICEF-ovog Ureda Lora Vidović govorila je o razlozima zbog kojih se UNICEF odlučio financirati to istraživanje, istaknula važnost takve analize te zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji projekta. Navela je da su, u odnosu na sličnu analizu UNICEF-a iz 1998., u Hrvatskoj učinjeni brojni pozitivni pomaci u ostvarivanju dječjih prava, no i da su još brojne zadaće pred njom.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić tom je prilikom izrazila zadovoljstvo zbog provođenja istraživačkog projekta, pohvalivši odluku UNICEF-a i tadašnjeg MOBMS-a koji su se odlučili na taj važan potez. Svako takvo istraživanje predstavlja dragocjen izvor podataka i procjena o stanju prava djece kao posebno ranjive skupine, što je u Hrvatskoj važno za buduća planiranja, ali i za uspoređivanje stanja po promatranim područjima – naglasila je. Navela je da je u Povjerenstvu za praćenje izrade  „Analize stanja prava djece i žena u RH“ sudjelovala i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika te je na taj način i Ured pravobraniteljice za djecu  svojim prijedlozima  aktivno sudjelovao u završnoj fazi projekta.

Istaknula je i kako je vrlo dobro odabran trenutak za provedbu analize, budući da upravo ove godine istječe važenje Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine i kako je sada vrijeme za pripreme za izradu novog takvog dokumenta.

Na predstavljanju Analize govorila je i potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, istaknuvši zakonske projekte koje Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema ili je već pripremilo.

Prof. dr. sc. Marina Ajduković, kao jedna od recenzentica Analize, posebno je naglasila važnost ovog projekta, a na kraju je o fazama nastajanja publikacije, njezinom sadržaju, rezultatima i ostvarenoj suradnji, govorila voditeljica tima Instituta Ivo Pilar dr. sc. Andrea Brajša Žganec .