Predstavljena slikovnica i kviz o pravima djeteta u Maloj kući dječjih prava

Predstavljena slikovnica i kviz o pravima djeteta u Maloj kući dječjih prava

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske odlučio je obilježiti Dječji tjedan posebnim aktivnostima u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu. Zajedno s djecom iz zagrebačkih osnovnih škola, a u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim kviz savezom, 10. i 11. listopada 2019. organizirali su  zabavne kvizove znanja pod nazivom “Prava svakog djeteta”. U kvizovima su sudjelovali učenici 3. i 4. razreda osnovne škole.

Bila je to prilika i za podsjećanje da se u ovoj godini obilježava 30. rođendan Konvencije o pravima djeteta, što je bio i povod za svečano predstavljanje novog, dopunjenog izdanja slikovnice “Prava svakog djeteta”, s djeci prilagođenim prikazom članaka Konvencije o pravima djeteta, čiji je autor bio istaknuti dugogodišnji tajnik Saveza društava “Naša djeca” Emil Paravina, začetnik mnogih vrijednih akcija za promociju dječjih prava u Hrvatskoj, a ilustrirala ju je Andrea Petrlik Huseinović. Najnovije, šesto reizdanje slikovnice, ujedno je i posveta preminulom autoru Paravini, ali i primjer osuvremenjivanja i prilagodbe teksta novim naraštajima djece.

Inovacija u novom izdanju je prateća knjižica koja sadržava enigmatski dio, s kvizom o dječjim pravima, pitalicama, mozgalicama, rebusima i križaljkama o temi dječjih prava. Taj dodatak slikovnici, uredili su članovi Hrvatskog kviz saveza na čelu s voditeljem tima, redateljem i enigmatičarom Marijom Kovačem te poznatom kvizašicom Petrom Lypolt.

Druga iznimno vrijedna inovacija je audio CD koji na moderan i djeci blizak način govori o pravima djeteta, što će pridonijeti kvalitetnoj inkluziji slijepe i slabovidne djece da se upoznaju s tekstom Konvencije UN-a o pravima djeteta. Taj je sadržaj priređen u obliku radio-igre koju je režirao Mario Kovač.

Na predstavljanju slikovnice djecu je prvo pozdravila predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, a zatim im se riječima dobrodošlice obratila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Zaželjela im je ugodan boravak u Maloj kući dječjih prava istaknuvši da je to upravo prikladno mjesto u kojem djeca na zabavan i kreativan način uče o Konvenciji o pravima djeteta. Tom je prilikom pravobraniteljica rekla i kako je 30. rođendan Konvencije o pravima djeteta ujedno i prilika da se odrasli još jednom preispitaju jesu li ostvarili sve svoje obveze i obećanja koja su dali djeci s tom Konvencijom.

Djeci su se zatim obratili dopredsjednica Saveza DND Hrvatske Sanja Škorić, ilustratorica slikovnice Andrea Petrlik Huseinović te suradnici na najnovijem izdanju Petra Lypolt i Mario Kovač. Za sve njih djeca su imala mnoštvo pitanja, htijući doznati više o njima i njihovom radu. Bio je to izvrstan uvod u zabavno-poučni kviz o dječjim pravima koji je uslijedio. Prvoga dana u kvizu su sudjelovali učenici Osnovne škole Grigora Viteza iz Zagreba.