Predstavljeni rezultati istraživanja ESPAD 2015.

Predstavljeni rezultati istraživanja ESPAD 2015.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 20. rujna 2016. predstavljeni su rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima u dobi od 15 i 16 godina “The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD2015)”. ESPAD je međunarodno istraživanje koje se od 1995. godine provodi svake četvrte godine u europskim zemljama, s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o pušenju duhana, pijenju alkohola i uporabi psihoaktivnih droga te identificiranja i sagledavanja čimbenika koji utječu na takvo ponašanje mladih.

Iako najnoviji rezultati istraživanja govore i o nekim pozitivnim pomacima, podaci su i dalje zabrinjavajući i u pogledu učestalosti pušenja, pijenja alkohola i uzimanja droga, ali i u pogledu doživljaja njihove dostupnosti djeci.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka, rezultate dobivene u istraživanju predstavile su voditeljica Službe za promicanje zdravlja doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović i voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti HZJZ-a dr. sc. Iva Pejnović Franelić.

Prema rezultatima ESPAD 2015. u Hrvatskoj je 62% učenika imalo iskustvo pušenja pri čemu su 33% učenika u dobi 15-16 godina trenutačno pušači, a 72% ih je izjavilo da lako ili vrlo lako može nabaviti cigarete. U pogledu rezultata vezanih za alkohol teško je izdvojiti koji nas od dobivenih podataka više zabrinjava. Naime, prema rezultatima ESPAD 2015., u Hrvatskoj je 92% učenika ove dobi već pilo alkohol, 55% pilo je u posljednjih 30 dana, a 16% je iskusilo pijanstvo u posljednjih 30 dana, pri čemu se Hrvatska nalazi na visokom petom mjestu u prevalenciji pijenja pet i više pića u jednoj prigodi u posljednjih 30 dana. Čak 87% učenika navodi da je alkohol lako ili vrlo lako dostupan, što u kombinaciji s percepcijom dostupnosti cigareta djeluje veoma zabrinjavajuće i puno govori o izostanku stvarne brige i odgovornosti odraslih prema djeci, imamo li u vidu činjenicu da postoji zakonska zabrana prodaje alkohola i cigareta djeci.

Učenici u Hrvatskoj se, prema konzumaciji ilegalnih droga u životu, nalaze iznad europskog prosjeka pa je 22% učenika navelo da je barem jednom u životu probalo drogu (pri čemu je najučestalija droga koju uzimaju kanabis), a prema dobivenim podacima o uzimanju novih psihoaktivnih droga su također iznad europskog prosjeka (njih 7% navodi da je u životu probalo psihoaktivne droge). Podaci o uporabi interneta (četiri i više dana u tjednu) u Hrvatskoj prate rezultate na europskoj razini pri čemu su djevojke koristile društvene mreže više od mladića, dok su mladići više igrali internetske igrice. Mladići u Hrvatskoj su kockali za novac u posljednjih 12 mjeseci više od europskog prosjeka. Osvrćući se na rezultate istraživanja, ESPAD grupa naglašava zabrinutost zbog sve veće popularnosti on-line igranja igara i kockanja među mladima navodeći prioritetnima mjere kojima je cilj prevencija problema povezanih s kockanjem kao što su dugovi, psihološki problemi i društveno nepovoljniji položaj.

Predstavljanje rezultata pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.

Više o rezultatima istraživanja pročitate ovdje. (Foto: www.hzjz.hr)