Predstavljeni rezultati projekta “Organizacije koje brinu”

Predstavljeni rezultati projekta “Organizacije koje brinu”

U Gradskoj vijećnici grada Sveti Ivan Zelina 1. prosinca 2016. održana je završna konferencija projekta “Organizacije koje brinu”, koji uz potporu Europske unije provodi Udruga roditelja “Korak po korak”. Cilj projekta je osnažiti organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobrog upravljanja i transparentnog odlučivanja u vezi s politikama za djecu i mlade. Ostvarene rezultate predstavile su voditeljica projekta Marina Trbus i predstavnice partnerskih organizacija Centar mladih Belišće, Udruga mladih Zeline i Proanima.Kreativka iz Vukovara, a sudionicima se obratila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

O utjecaju projektnih aktivnosti na djecu i mlade u lokalnim zajednicama i važnosti izrađenih lokalnih strategija za djecu govorili su predstavnici gradskih uprava iz Belišća, Zeline i Vukovara. Istaknuli su kako je lokalna strategija za djecu usvojena u Gradu Sveti Ivan Zelina te je najavljeno usvajanje lokalnih politika i u Belišću i Vukovaru do kraja tekuće godine.

Uslijedila je panel rasprava u kojoj su sudjelovali stručnjaci u području zaštite prava djece, dobrog upravljanja i participacije građana. U raspravi je istaknuta potreba ne samo informiranja već i educiranja građana za participaciju te je, s tim u vezi, upozoreno na važnost građanskog odgoja i obrazovanja kao dobrog temelja za građansku participaciju.

Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velike Gorice rekla je da se za participaciju odgaja od najranije dobi, u čemu smo kao društvo zakazali. Prenijela je izjave djece koja kažu da ih odrasli nekad i slušaju, ali da nemaju dojam da ih stvarno i čuju jer “samo se smiju”. Djeca ne žele biti samo simpatična, već žele da ih se ozbiljno shvati i da se njihovo mišljenje uzme u obzir, naglasila je.

Više o projektu pročitajte ovdje.