Predstavljeno istraživanje o socijalnoj integraciji mladih u Vukovaru

Predstavljeno istraživanje o socijalnoj integraciji mladih u Vukovaru

Ured predsjednika.fgs 011U Uredu predsjednika Republike Hrvatske 20. veljače 2013. održano je predstavljanje rezultata istraživanja “Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru”, koje su proveli prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški i prof. dr. sc. Dean Ajduković, s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o prikazu desetgodišnjeg praćenja integracijskih procesa djece i mladih u Vukovaru od 2001. do 2011.

 

Skup je otvorio i vodio ga predsjednik Republike prof.dr.sc. Ivo Josipović koji se u uvodu osvrnuo na važnost ovog istraživačkog projekta. U istraživanju je sudjelovalo 4800 ispitanika, učenika osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom i na srpskom jeziku i pismu, te njihovih roditelja. Rezultati su pokazali da su tijekom vremena stavovi prema nekim oblicima školovanja kao i međuetnički stavovi postali pozitivniji. Međutim, te su promjene vrlo male, što upućuje na sporu socijalnu obnovu zajednice nakon rata. Istraživanje je također pokazalo da su stavovi i ponašanja roditelja pozitivniji od onih kod djece. Rezultati upućuju na to da se škola, ne dovodeći u pitanje manjinska prava na posebne oblike obrazovanja, može iskoristiti kao prostor za socijalnu integraciju mladih, u čemu je potrebna i aktivna podrška odraslih.

Predsjednik Josipović pozvao je na uvažavanje specifičnosti i poštovanje prava nacionalnih manjina, ali i na zajednički život kroz rješavanje postojećih problema. Također je rekao da nas možda neki od podataka iz istraživanja ne mogu razveseliti, ali se s njima moramo suočiti. Važno je da oni koji donose odluke učine sve da život ljudi, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bude život ravnopravnih pojedinaca koji se uvažavaju i poštuju.

Na skupu su bili ministri Željko Jovanović i Predrag Matić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predstavnici srpskih manjinskih udruga, veleposlanici, ravnatelji vukovarskih škola, predstavnici institucija, nevladinih organizacija i medija. Među gostima je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.