Predstavljeno međunarodno istraživanje o zdravlju djece

Predstavljeno međunarodno istraživanje o zdravlju djece

HBSCU Zagrebu je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 15. ožujka 2016. godine održano predstavljanje rezultata Međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children 2013/2014 – HBSC). Istraživanje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u više od 40 zemalja i regija Europe i svijeta uključujući Hrvatsku.
Provodi se više od 30 godina, a u Hrvatskoj od 2002. Hrvatski zavod za javno zdravstvo nositelj je istraživanja uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i podršku Ministarstva zdravlja. Posljednji put je provedeno 2013. i 2014. godine kada je globalno anketirano više od 210.000 učenika, od toga 5.741 učenik i učenica iz Hrvatske. Uključeni su učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina. Nakon uvodne riječi v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Ranka Stevanovića, rezultate istraživanja predstavile su stručnjakinje HZJZ-a dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, nacionalna voditeljica istraživanja, dr. sc. Dijana Mayer, doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović i dr. sc. Iva Pejnović.
Istaknuto je kako je analiza rezultata pokazala da je u većini pokazatelja zdravlja i dobrobiti učenika situacija u Hrvatskoj slična onoj u većini drugih zemalja koje sudjeluju u istraživanju. U nekim pokazateljima kao što su tjelesna aktivnost, nizak udio jedanaestogodišnjaka koji su žrtve vršnjačkog nasilja i spolno aktivnih petnaestogodišnjaka, dobra komunikacija s roditeljima i podrška vršnjaka nalazimo se među 10-tak zemalja s najpovoljnijom situacijom. Zabrinjava nizak udio učenika koji vole školu, nepovoljna situacija u prehrambenim navikama s rizikom za debljinu te u pogledu rizičnih ponašanja, posebno pušenja i pijenja alkohola. Iako je u pušenju i alkoholu u Hrvatskoj zabilježen blagi trend smanjenja u odnosu na prethodne godine, ne slijedimo trendove drugih zemalja gdje je pad značajniji zbog čega smo i dalje pri vrhu.
Više informacija o samom istraživanju i njegovim rezultatima pročitajte ovdje.
Međunarodni rezultati za 2013. i 2014. pod nazivom “Growing up unequal: gender and socioeconomic differences in young people’s health and well-being” prvi put su prezentirani također 15. ožujka 2016. u Bruxellesu.
Predstavljanje rezultata pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.