Preporuka pravobraniteljice o organiziranju podrške za djecu i mlade u područjima pogođenima požarima u Splitsko-dalmatinskoj županiji

 

logo 1U povodu požara koji je zahvatio više mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji te ozbiljno ugrozio živote, zdravlje i imovinu stanovnika tih područja, pravobraniteljica za djecu uputila je preporuku nadležnim tijelima na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini o organiziranju psihološke i druge pomoći za djecu i mlade. Pohvaljujući iznimne napore vatrogasaca i građana, kao i inicijative Hrvatskoga Crvenoga križa, pozvala je na širenje dostupnosti organizirane psihosocijalne podrške za djecu i roditelje na svim područjima zahvaćenim požarima.

Preporuka je upućena splitsko-dalmatinskome županu, gradonačelnicima Splita i Solina, načelniku općine Podstrana te Regionalnom timu za psihološke krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja, Centru za socijalnu skrb Split i Hrvatskom Crvenom križu grada Splita. Cijeli tekst preporuke donosimo u nastavku.

Preporuka o organiziranju psihološke i druge pomoći za djecu i mlade u područjima pogođenima požarima u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Poštovani/e,

Obraćamo Vam se u povodu požara koji je u ponedjeljak 17. srpnja 2017. zahvatio više mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i sam grad Split, ozbiljno ugrozivši stanovnike tih područja, njihove živote, zdravlje i imovinu. Svjedoci smo da su vatrogasci i građani vatru gasili nadljudskim snagama i naporima. Prema informacijama kojima raspolažemo situacija na požarištima je, posebno u noći sa 17. na 18, srpnja, bila više nego traumatična te su se strah i panika širili i među odraslima, a posebice među djecom. Neki od njih bili su primorani napustiti svoje domove, neki su ostali bez imovine, a veliki broj djece bio je u strahu za svoju sigurnost i sigurnost svojih bližnjih koji su ostali na požarištu.

Putem medija saznajemo za hvalevrijednu intervenciju Crvenoga križa (zbrinjavanje evakuiranih u Spaladium areni, osiguravanje hrane i pića, prijevoz hrane i vode vatrogascima), a tijekom jutra je i na web stranicama Hrvatskog Crvenog križa objavljena informacija da se za danas planira otvaranje Centra za psihosocijalnu podršku u Žrnovnici. U vrijeme pisanja ovog teksta nismo uočili informacije o sličnim intervencijama, odnosno o organiziranim i strukturiranim oblicima psihološke podrške djeci iz drugih naselja ugroženih požarom.

Požarište je na pojedinim mjestima još uvijek aktivno te vjerujemo da je fokus i dalje na gašenju požara, zbrinjavanju ljudi i saniranju terena. U takvim okolnostima apeliramo i preporučamo da u međusobnoj suradnji i žurno osigurate dostupnost stručnjaka pomagačkih zanimanja koji bi pružali psihološku pomoć djeci u svim požarom ugroženim područjima, ali i psihološku i savjetodavnu pomoć njihovim roditeljima i drugim osobama koje se o njima skrbe u ovoj traumatičnoj i kriznoj situaciji. Također preporučamo da informacije o pružanju takve pomoći učinite javno dostupnima, kako na vašim web stranicama, tako i putem medija.

Molimo da nas povratno izvijestite o radnjama po ovoj preporuci, kao i eventualno ranije uspostavljenoj suradnji i aktivnostima.
S poštovanjem,

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU
doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić