Preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje”

Preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje”

U Rijeci je 24. ožujka 2017. predstavljena preventivna aktivnost “Zajedno protiv govora mržnje” koju, s ciljem promicanja kulture dijaloga, tolerancije i nediskriminacije te sprečavanje svih oblika govora mržnje, organizirala je i provela Policijska uprava primorsko-goranska u suradnji s partnerima i uz podršku Ravnateljstva policije, Službe za prevenciju.

Manifestacija u Rijeci bila je prva od planiranih aktivnosti u sklopu preventivnog programa “Zajedno protiv govora mržnje”. Prvi dio preventivnih aktivnosti održan je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, a to je događanje pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. Uz prigodni program u sklopu multimedijalnoga kutka nazvanoga “Stani pred kameru i pošalji poruku”, sudionici su uputili javnosti kratke i sadržajne poruke protiv govora mržnje i važnosti njegova sprečavanja.

Svojim porukama svi su podržali borbu protiv govora mržnje, svakog oblika nasilja i netolerancije, uz naglasak da govor mržnje ništa ne može opravdati te da mu nije mjesto ni na sportskim natjecanjima niti u društvu općenito te da su nenasilje i tolerancija jedini ispravan oblik komunikacije. Poruke svih sudionika snimljene su i dostupne na Youtube kanalu MUP RH i policije, kako bi se i na taj način senzibilizirala šira javnost o potrebi zajedničkog djelovanja i čvrstom stavu da društvo treba imati nultu toleranciju na govor mržnje, kao i odgovarajući odgovor/rješenje na uočeni problem.

U nastavku je u Informativnom centru održana interaktivna radionica “Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima”, u kojoj je sudjelovalo dvadesetak učenika prvog razreda Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića iz Rijeke. Drugi dio preventivnih aktivnosti, scensko–glazbeni, održan je Korzu, te je okupio učenike riječkih škola, sportske klubove, predstavnike državnih tijela i institucija, jedinica lokalne uprave i samouprave, sveučilišne i znanstvene zajednice, organizacija civilnog društva, sportskih organizacija, navijačkih udruga, medija te sportaše, glazbenike i brojne građane.

(Foto: http://www.primorsko-goranska.policija.hr/MainPu.aspx?id=256506)