Prijevoz djece u škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Prijevoz djece u škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji

skolski_autobusNa inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić 11. rujna 2009. u njezinom je Uredu u Splitu održan sastanak s predstavnicima Splitsko dalmatinske županije Zdravkom Omrčenom i Ankom Mijić te prometnim inspektorom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Stipom Dedićem. Tema razgovora bile su brojne uočene nepravilnosti u prijevozu djece u škole te ugrožavanje sigurnosti učenika u prometu.

Uz pravobraniteljicu, sastanku su nazočile njezine savjetnice Ana Pezo i Branka Reić Kukoč. Prometna inspekcija je nadzorom utvrdila niz nepravilnosti, od neprimjerenog ponašanja vozača autobusa prema djeci, angažiranja umirovljenih  vozača, korištenja neregistriranih i tehnički neispravnih autobusa, koji unatoč tome imaju urednu potvrdu o tehničkoj ispravnosti koju su im izdale ovlaštene stanice za tehnički pregled vozila i slično. Utvrđene nepravilnosti i prekršaji mogu imati kobne posljedice i biti ugrožavajuće po život djece, stoga je važno takvim prijevoznicima otkazati ugovor o prijevozu učenika.

Budući da dosadašnja praksa pokazuje da županijske vlasti nisu otkazale ugovor ni prijevoznicima koji su počinili niz prekršaja, pravobraniteljica će  sve prijave upućivati Državnom odvjetništvu kako bi se utvrdili propusti i odgovornost pojedinih institucija te spriječile negativne posljedice i kršenje prava djece. Naglasila je da će s posebnom pozornošću i dalje pratiti stanje školskoga prijevoza.

Pravobraniteljica za djecu je u prošloj godini svim osnivačima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj uputila preporuku o organiziranju prijevoza učenika te predložila poduzimanje mjera kako bi sigurnost djece u prometu bila na što je moguće višoj razini. Pozvala ih je da prijevoz učenika organiziraju u skladu sa zakonom te da prilikom organiziranja i financiranja takvog prijevoza osobito vode računa o sigurnosti djece u prometu.