Priopćenje iz Ureda pravobranitelja za djecu

Priopćenje iz Ureda pravobranitelja za djecu

Pravobraniteljica za djecu je 10. srpnja o.g. upoznata s postojanjem snimke iz svibnja o.g. o neprimjerenom i zlostavljajućem ponašanju djelatnice Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje u odnosu na djecu u odgojnoj skupini najmlađe djece, one u dobi do treće godine života. U tjednu iza nas pravobraniteljica je pokušavala steći uvid u situaciju u Centru Klasje i ponašanje djelatnice koje smatramo zabrinjavajućim, zlostavljajućim, neprofesionalnim i neprihvatljivim u odnosu na djecu koja su ustanovi povjerena na svakodnevnu skrb iz razloga što su u vlastitim obiteljima bila zanemarivana i zlostavljana. Po saznanju o događaju posjetili smo Centar, zatražili dodatne informacije i uputili niz preporuka. Zatražili smo i očekujemo izvješća od više drugih institucija (Hrvatskog zavoda za socijalni rad- nadležnih područnih ureda, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatske komore medicinskih sestara).

Ovaj slučaj pokazuje složenost i slabosti u skrbi o djeci koja su izdvojena iz bioloških obitelji i nužnost beskompromisne borbe i brzog reagiranja na svako neprofesionalno i ugrožavajuće ponašanje prema djeci kao i sprečavanje budućih takvih ponašanja.

Zaključno želimo reći da je i ovaj slučaj ponovno otvorio pitanja adekvatnosti općenite i specifične skrbi o djeci, o osobama koje bi trebale komunicirati s djecom s poštovanjem njihova  dostojanstva, potreba i prava kao i o sustavima koji bi to trebali nadzirati i osigurati adekvatan odgovor na neprofesionalna ponašanja. Također smatramo da je zbog ovog zabrinjavajućeg događaja  važno s puno objektivnosti razgovarati o alternativnoj skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i ne dovoditi u pitanje najbolji interes djeteta i potrebu izdvajanja djeteta iz ugrožavajuće obitelji.