Priopćenje povodom konačnog prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu

LogoPZD plavi hrvNakon što je Vlada RH na svojoj 45. sjednici uputila Prijedlog zakona o pravobranitelju za djecu Hrvatskome saboru predloživši donošenje zakona u hitnom postupku i ne prihvaćajući nijednu primjedbu ni prijedlog pravobraniteljice za djecu, pravobraniteljica Ivana Milas Klarić obratila se javnosti priopćenjem. U priopćenju je istaknula da takav Prijedlog zakona smatra izravnim napadom na neovisnost institucije pravobranitelja za djecu.
U nastavku donosimo cijeli tekst priopćenja pravobraniteljice.

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici, 6. srpnja, izglasala je Konačni prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odnosno Vlada Republike Hrvatske nije prihvatila niti jednu primjedbu i prijedlog Pravobranitelja za djecu koju je pravobraniteljica podnijela tijekom javne rasprave o Nacrtu prijedloga zakona.

Pravobraniteljica za djecu ovakav prijedlog zakona kojega je Vlada Republike Hrvatske poslala u Hrvatski sabor u zakonodavnu proceduru smatra direktnim napadom na neovisnost institicije.

Naime, Konačni prijedlog Zakona i dalje predviđa odredbu u članku 26. o neprihvaćanju izvješća pravobranitelja kao razlogom za razrješenje pravobranitelja. Time se, de jure i de facto, mandat od osam godina, koji za svrhu upravo ima neovisnost institucije pravobranitelja o predviđenom prosječnom četverogodišnjem ciklusu jedne vlade, skraćuje na jednogodišnji mandat.

Također, člankom 27. Konačnog prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu, kojega Vlada Republike Hrvatske predlaže zbog formalnih nedostataka u vezi s potrebnim brojem glasova u Hrvatskom saboru prilikom njegova izglasavanja, predviđa se raspisivanje novog natječaja za izbor pravobranitelja za djecu, iako je sadašnju pravobraniteljicu Hrvatski sabor imenovao na vrijeme od 8 godina. Navedena odredba iskazuje namjeru Vlade Republike Hrvatske za smjenom čelnika tijela za zaštitu ljudskih prava.

Zaključno, navedenim prijedlogom Zakona o pravobranitelju za djecu Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom, gospodinom Andrejem Plenkovićem, suprotno svim europskim standardima, pokazuje potpuno nepoštivanje neovisne institucije i pokušaj političkog utjecaja vladajuće stranke na neovisnost institucija u Republici Hrvatskoj.

Dr. sc. Ivana Milas Klarić,

pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske