Priopćenje pravobraniteljice: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom

Priopćenje pravobraniteljice: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom

Nažalost, i ove godine suočavamo se s izražavanjem predrasuda i nesnošljivosti pod krinkom  karnevalske zabave, pri čemu se takve neprihvatljive poruke neodgovorno prenose i djeci. Maškare su tradicionalna manifestacija na kojoj se kroz simboličan način spaljuje „krivac“ za sve nedaće u protekloj godini, što se obično organizira kao zabava prožeta humorom.

Utoliko sam još više zgrožena nevjerojatnom količinom mržnje koju su pokazali organizatori maškara u Imotskom spaljujući kao fašnika gay par s djetetom. Spaljivanje odabrane karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno, spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu ali i samog djeteta, simbolika je koja uistinu pobuđuje veliki strah i nelagodu među svima nama. Dodatnu zabrinutost pobuđuje to što je toj manifestaciji nesnošljivosti svjedočilo mnoštvo djece i mladih iz dječjeg vrtića te osnovne i srednje škole. Njima je tim agresivnim činom pokazano da  sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima.

To je posve suprotno vrijednostima kojima djecu učimo u školi, s idejom o jednakopravnosti i neotuđivosti ljudskih prava i nespojivo je s Konvencijom o pravima djeteta, koja obvezuje da odgoj i obrazovanje djece u društvu treba usmjeriti razvoju poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te pripremi djeteta za odgovoran život u slobodnom društvu u duhu razumijevanja, mira, snošljivosti i ravnopravnosti među spolovima.

Sudjelovanjem na takvom događaju djeci je nedvojbeno nanesena šteta – i samim time što su bila pozvana nazočiti otvorenoj manifestaciji mržnje i nasilja, koja je među nekima od njih mogla izazvati snažni osjećaj uznemirenosti i straha, ali i time što im se predrasude dijela odraslih nameću kao „ispravni“ svjetonazor u njihovom budućem životu.

Nadam se da će im njihovi odgojitelji, učitelji i profesori pomoći da razumiju da mržnja, nesnošljivost i nasilje ne mogu biti ispravni pogled na ljude. Time se još jednom potvrđuje koliko nam je danas u školama neophodno svakom djetetu osigurati građanski odgoj i obrazovanje kao obvezni sadržaj.

Osim što je nanijela štetu djeci, smatram da je javna manifestacija mržnje na maškarama u Imotskom i osramotila taj grad te da organizatori za to trebaju snositi odgovarajuće posljedice. O poduzetim mjerama u povodu ovoga neprihvatljivoga čina zatražit ću izvješća od Grada Imotskog te, prema potrebi, i od drugih nadležnih tijela.

Pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević