Priopćenje pravobraniteljice: Osigurajmo djeci bavljenje sportom i rekreacijom!

Priopćenje pravobraniteljice: Osigurajmo djeci bavljenje sportom i rekreacijom!

Bavljenje sportom i rekreacijom iznimno je važno za djecu, budući da je to važan čimbenik u očuvanju zdravlja i prevenciji raznih bolesti. Sport ima i veliki odgojni potencijal, a redovito treniranje i vježbanje potiče djecu na usvajanje zdravog stila života i razvijanje radnih navika. S obzirom na brojne pozitivne aspekte sporta, zabrinjavajuće su procjene iz prošlih godina o visokom postotku djece koja nisu uključena ni u jedan oblik tjelesne aktivnosti.

S pojavom epidemije COVID-19 i uvođenjem epidemioloških mjera očekuje se daljnji rast broja fizički neaktivne djece, koja sve više sati provode sjedeći pred ekranima, što je povezano i s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, zabrinjavaju i podaci o tome da je i prije epidemije svako peto dijete imalo određene teškoće mentalnoga zdravlja. Zbog niza ograničenja povezanih sa zdravstvenom krizom, uključujući i ograničenja tjelesnih aktivnosti i mogućnosti sudjelovanja djece u sportskim klupskim aktivnostima, stručnjaci očekuju brojne negativne posljedice, s čijim ćemo se stvarnim razmjerima suočiti tek u predstojećem periodu.

Stoga je pred roditeljima, odgajateljima, učiteljima, sportskim djelatnicima i donositeljima odluka odgovorna zadaća da, uz sve mjere zaštite, omoguće djeci bavljenje sportom i rekreacijom i u „vrijeme korone“ te da ih na odgovarajući način motiviraju i potiču na tjelesnu aktivnost – upravo radi dugoročnog očuvanja njihovog zdravlja. Odgovornost je odraslih poticati djecu na bavljenje sportom, kao i osigurati primjerene uvjete za to.

Nažalost, neke odluke koje se odnose na iznajmljivanje školskih sportskih dvorana ne idu u prilog djeci. Zbog epidemije COVID-19, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo turizma i sporta su, u rujnu ove godine, izdali Upute s novim uvjetima korištenja školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika. Time je sada onemogućena organizacija treninga na kojem bi zajedno trenirali učenici iz različitih razrednih odjela ili učenici zajedno s drugim osobama, dok su istodobno mogući treninzi za seniore. Autori Uputa upravo su seniorsku prvu ligu istaknuli kao one sportaše kojima bi županijski stožeri civilne zaštite, stožer civilne zaštite Grada Zagreba i osnivači škola trebali dati prednost u korištenju školskih sportskih dvorana.

Cijenimo napore i inicijative koje su usmjerene na zaštitu dobrobiti i zdravlja djece te na prevenciju zaraze i proboja virusa među najmlađu populaciju, ali moramo upozoriti na rizike i nepovoljni utjecaj takvih restriktivnih mjera na život i zdravlje djece, s mogućim dugoročnim posljedicama. Stoga je pravobraniteljica za djecu uputila preporuku spomenutim ministarstvima i HZJZ-u te ih pozvala na poseban oprez i sagledavanje svih mogućih posljedica predloženih mjera i uputa na djecu. Ukazala je na bojazan da bi organizacija treninga za djecu u takvim okolnostima, uslijed manjka sportske infrastrukture, u konačnici mogla utjecati na smanjenje obima treninga, a postupno i dodatno demotivirati djecu za bavljenje sportom.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević preporučila je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu turizma i sporta, kao autorima Uputa, da preispitaju uvjete korištenja školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika koje su izdali 18. rujna 2020. te da školske sportske dvorane ostave dostupnima prvenstveno za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, a potom i za klupski sport za djecu.

Podsjetila je da Konvencija o pravima djeteta obvezuje da se u razmatranju pitanja važnih za djecu uvijek mora dati prednost najboljem interesu djeteta. U tom smislu, unatoč važnosti seniorskoga sporta i klupskog natjecanja, pravobraniteljica poziva da se i u ovom području prednost dade djeci i njihovoj dobrobiti.