Priopćenje u povodu daljnje zabrane treninga za djecu u dvoranama

Priopćenje u povodu daljnje zabrane treninga za djecu u dvoranama

Pravobraniteljica za djecu je u proteklom periodu u više navrata reagirala na odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su se odnosile na zabranu sportskih treninga i natjecanja te je izražavala zabrinutost zbog učinaka i mogućih dugoročnih posljedica takvih odluka na djecu i njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Isticala je pritom iznimnu važnost kretanja i fizičke aktivnosti za djecu, te pozitivne učinke bavljenja sportom na njihov sveobuhvatni razvoj.

Odlukom o izmjenama odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja (NN 14/21), koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio sredinom veljače 2021., donekle su ublažene mjere koje se odnose na treninge, ali su i dalje aktualne zabrane svih treninga u zatvorenim prostorima, uz iznimke za klubove i pojedince koji se natječu u najvišim rangovima natjecanja. Zbog toga nam se građani i dalje obraćaju s pritužbama.

Podsjećamo na prethodnu preporuku pravobraniteljice za djecu u kojoj je pozvala Stožer civilne zaštite da, radi zaštite cjelokupnog zdravlja djece, razmotre i preispitaju opravdanost i učinke dosadašnjih mjera te da daju jasne smjernice i upute u skladu s epidemiološkom situacijom kako bi se djeca što prije mogla ponovno uključiti u sportske aktivnosti. Također je i dalje aktualna njezina preporuka Ministarstvu turizma i sporta te Ministarstvu zdravstva da što prije izrade plan i strategiju uključivanja fizički neaktivne djece u sportske i rekreativne aktivnosti.

Nemamo informaciju jesu li do sada provedena istraživanja i studije o epidemiološkim rizicima vezanim uz dvoranske sportove i treninge u zatvorenim prostorima, koji bi bili temelj za odluku da trening u zatvorenim prostorima bude dopušten klubovima koji se natječu u najvišim rangovima natjecanja, uz istodobnu zabranu treninga u dvoranama za djecu. Ne dovodeći u pitanje potrebu odgovornog ponašanja svakog pojedinca i važnost poštovanja osnovnih epidemioloških mjera, uočavamo da je takvom odlukom stožera i ovoga puta prednost dana vrhunskom sportu, odnosno sportskim uspjesima, u odnosu na dječje amaterske i rekreativne sportske aktivnosti, usmjerene primarno k očuvanju zdravlja i zdravog razvoja djece. Pravobraniteljica zato apelira na Stožer civilne zaštite, Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo turizma i sporta da u svojim daljnjim aktivnostima prednost daju najboljem interesu djece, na način da čim prije izrade smjernice kojima će potaknuti uključivanje sve djece u sportske aktivnosti.

S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, pozivamo i čelnike sportskih saveza i klubova na proaktivno djelovanje i motiviranje djece za ponovno uključivanje u sportske aktivnosti, odnosno osmišljavanje mogućnosti postupnog uključivanja u treninge – putem online treninga, treninga na otvorenom i sl. – do trenutka kad će se napokon moći vratiti u sportske dvorane.