Priopćenje: Zaštitimo djecu od uključivanja u političke kampanje!

Priopćenje: Zaštitimo djecu od uključivanja u političke kampanje!

Svako uključivanje djece u aktivnosti izborne kampanje općenito smatramo neprimjerenim. Korištenje djece u ostvarivanju političkih probitaka odraslih potpuno je neprihvatljivo i predstavlja kršenje prava djece. Iskorištavanje djece u političkim kampanjama može se pojaviti u najrazličitijim oblicima koji predstavljaju izravno ili neizravno uključivanje djece u promidžbu političke stranke ili pojedinih kandidata koji sudjeluju u izbornoj utrci. Takve pritužbe redovito primamo u vrijeme izbora i pozivamo aktere kampanja da poštuju prava djece.

Međutim, događaj u Splitu 27. svibnja 2021., kad su djeca iz Nogometnog kluba Galaxy dovedena na mjesto na kojem se održava politički skup HDZ-a uoči 2. kruga izbora za gradonačelnika, pri čemu su potaknuta da uzvikuju ime te stranke, doista predstavlja grubu manipulaciju djecom i kršenje prava djece. To je ujedno izraz nepoštovanja prema djeci i njihovim roditeljima, kao i  neodgovornog postupanja s djecom. U konkretnoj situaciji je sportski klub, koji je dužan skrbiti se o djeci i njihovoj dobrobiti, što podrazumijeva i zaštitu od štetnih djelovanja i iskorištavanja, izložio djecu mlađe dobi događaju koji im nije primjeren, te je čak poticao djecu (ili dopustio da netko drugi to učini) da skandiraju „HDZ!“.

Budući da je cijeli događaj imao veliki publicitet i u medijima, time se dodatno povećava šteta za djecu koja su tom prilikom bila izložena na neugodan način, a što bi im eventualno moglo prouzročiti i daljnje neugodnosti zbog reakcija okoline. U svemu tome važno je utvrditi tko je odgovoran za takvo postupanje i propuste u NK Galaxy Split i on bi trebao snositi odgovornost. Važno je istaknuti da djeca pritom moraju biti zaštićena od bilo kakvih negativnih reakcija i da je odgovornost u cijelosti na odraslim osobama u klubu kojima su djeca bila povjerena.

Opisani događaj u suprotnosti je i s našim Preporukama o zaštiti prava djece u političkim kampanjama, koje smo uputili Državnom izbornom povjerenstvu početkom svibnja. Preporuke su dostupne i na našoj stranici https://dijete.hr (https://dijete.hr/preporuka-o-zastiti-prava-i-interesa-djece-u-vrijeme-izbora/), kao i na stranici Državnog izbornog povjerenstva (https://www.izbori.hr/site/UserDocsImages/2021/Lokalni%20izbori%202021/Preporuke_Pravobraniteljice_za_djecu.pdf). U njima izričito ističemo da sve ustanove i prostori u kojima se organiziraju aktivnosti s djecom trebaju biti slobodni od promidžbenih aktivnosti političkih stranaka i da se djecu ne smije uključivati u takve aktivnosti.

O ovom događaju zatražit ćemo izvješće od odgovornih, uključujući i HDZ grada Splita, te zatražiti i da Sportska inspekcija preispita postupak NK Galaxy Split.

Pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević