Priprema stručnog skupa o pravilnoj prehrani djece

Priprema stručnog skupa o pravilnoj prehrani djece

mala sl satan.prehr.U Uredu pravobraniteljice za djecu 4. srpnja 2012. održan je stručni sastanak s temom “Pravilna prehrana djece u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te ustanovama koje skrbe za djecu – gdje smo danas?”. Pozivu na sastanak odazvale su se istaknute stručnjakinje dr. sc. Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof.dr.sc. Vesna Jureša iz Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar te predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dr. Đurđa Španović.

Pravobraniteljica za djecu proteklih nekoliko godina prati stanje u pogledu kvalitete prehrane djece u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te ustanovama koje skrbe za djecu. S obzirom na aktivnosti predviđene Nacionalnim planom aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine i Akcijskim planom za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine za razdoblje od 2010. do 2012. godine, Ured pravobraniteljice o toj će problematici organizirati stručni skup u listopadu 2012. godine. Cilj skupa je raspraviti o aktualnom stanju u prehrani djece te će na sudjelovanje u raspravi biti pozvani stručnjaci koji se svakodnevno brinu o pravilnoj prehrani djece u različitim oblicima odgojno-obrazovnih i drugih ustanova.

Sastanak u Uredu pravobraniteljice jedan je od koraka u pripremi i definiranju sadržaja stručnoga skupa, a uz pravobraniteljicu Milu Jelavić i gošće, na njemu su sudjelovale zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Davorka Osmak Franjić.