Pripreme za Eurochildovu konferenciju u Opatiji

Pripreme za Eurochildovu konferenciju u Opatiji

U pripremi međunarodne konferencije “Gradimo bolju Europu s djecom: Pridružite nam se!” (Building a better Europe with children: All Aboard!) koja će se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske održati u Opatiji od 29. do 31. listopada 2018., u Opatiji je 3. srpnja 2018. održan sastanak Programskog odbora Eurochild konferencije – PAG (Programme Advisory Group).

Zajedno s predstavnicama iz Društva Naša djeca Opatija, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Učiteljskog fakulteta u Rijeci i UNICEF-a, u radu ovog odbora sudjeluju pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Danijela Žagar. Na ovom su sastanku sudjelovale Sanja Škorić, Tea Jelača i Kristina Tubić iz Društva Naša djeca Opatija, Marijana Šalinović iz Unicefa i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. Radi konzultacija oko pripreme konferencije, na sastanak su u Opatiju doputovale i glavna tajnica Eurochilda Jana Hainsworth i voditeljica aktivnosti Eurochilda Andrea Witt te su tom prilikom razrađene daljnje pojedinosti u vezi s organizacijom i održavanjem konferencije.

U Opatiju su došli i mladi iz Irske, Velike Britanije, Grčke, Malte, Belgije, Ukrajine, Italije i Cipra, zajedno s mentorima, koji u sastavu Savjetodavne grupe mladih – YAG (Youth Advisory Group) sudjeluju u pripremi konferencije. Savjetodavnu grupu čini deset predstavnika djece i mladih do 18 godina iz europskih zemalja, i to iz Hrvatske, Irske, Velike Britanije, Grčke, Malte, Belgije, Ukrajine, Italije i Cipra. U toj je grupi dvoje članova iz Društvo Naša djeca Opatija: Petra Deranja i Dominik Žigante.

Održan je i zajednički sastanak Programskog odbora Eurochildove konferencije i Savjetodavne grupe mladih, na kojem je sudionike pozdravio gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, podržavajući održavanje konferencije kao manifestaciju europskog značaja.

Konferencija “Building a better Europe with children: All Aboard!” u Opatiji održat će se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske. Na konferenciji će se predstaviti pozitivni primjeri o tome kako javni donositelji odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini poštuju pravo djece da sudjeluju u odlukama koje ih se tiču. Konferencija će ugostiti oko 300 sudionika, uključujući predstavnike javnoga sektora, političare, stručnjake za prava djece, kao i samu djecu. Uključivanjem mlađih od 18 godina u planiranje, pripremu i održavanje konferencije, sama konferencija bit će primjer participacije djece.

Više o konferenciji na poveznici: https://www.eurochild.org/events/eurochild-conference-2018/