Program osposobljavanje djece za vožnju biciklom

Program osposobljavanje djece za vožnju biciklom

bicikl1Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, zajedno sa zamjenicom Ester Radmilo i savjetnicom Danijelom Žagar, sastala se 9. lipnja 2015. u svom Uredu s predstavnikom ravnateljstva policije Mironom Huljkom, predstavnicom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Zdenkom Čukelj, predstavnikom Agencije za odgoj i obrazovanje Žarkom Bošnjakom i predstavnicima Hrvatskog autokluba Mirjanom Tušek i Nenadom Zuberom. Bio je to nastavak prijašnjih inicijativa i aktivnosti pravobraniteljice, radi analize daljnjih mogućnosti zajedničkog djelovanja u zaštiti djece kao sudionika u prometu u svojstvu vozača bicikla, poglavito u vezi s dugo očekivanim donošenjem programa osposobljavanja za vožnju biciklom, programa biciklističkog ispita i obrasca potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom.

Predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Z. Čukelj izvijestila je da će ovi programi uskoro biti na javnoj raspravi, kako bi se s provedbom programa osposobljavanja za vožnju biciklom za učenike 5. razreda osnovnih škola moglo početi tijekom školske godine 2015./2016. Sudionici sastanka pozdravili su donošenje ovog programa kao veliki iskorak, s obzirom na vrlo zabrinjavajuće statističke podatke o stradavanju djece u prometu u svojstvu vozača do polovice 2015., budući je do sada već poginulo petero djece i dvije djevojke.

Zaključeno je kako popularizacija biciklizma kao sporta mora biti povezana s poštovanjem prometnih pravila od strane biciklista i svih sudionika u prometu, uz odgovarajuću i sigurnu cestovnu infrastrukturu za bicikliste i pješake.