Program PoMoZiDa – pomoć u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih

Uoči Dana mentalnog zdravlja, savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić 7. listopada 2022. sudjelovala je na završnom skupu provedbe edukativnog programa PoMoZiDa. Taj je edukativni program razvijen u sklopu projekta “Živjeti zdravo” Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Namijenjen je odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Edukativni program i materijali razvijeni su na temelju provedenoga istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih krajem 2017. godine te u suradnji sa skupinom stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice i sustava javnoga zdravstva. Nakon njegove izrade, koja je trajala u razdoblju 2018.-2019., njegova provedba započela je 2020. godine.

Završni skup provedbe programa PoMoZiDa svojim dolaskom podržala je savjetnica Predsjednika RH za odgoj i obrazovanje prof. Jadranka Žarković. Pozdravne govore su održale predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora dr. sc. Vesna Vučemilović, posebna savjetnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, te zamjenica predstojnice Ureda UNCEF-a za Hrvatsku Ana Dautović. Okupljene je pozdravila zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin.

O razvoju, preliminarnim rezultatima i budućnosti Programa PoMoZiDa govorila je njegova voditeljica dr. sc. Ljiljana Muslić iz HZJZ-a, dok je o provedbi programa u periodu 2020.-2022. godina izvijestila voditeljica tima za koordinaciju i praćenje provedbe programa Martina Markelić. Na provedbu programa i multisektorsku suradnju iz perspektive Agencije za odgoj i obrazovanje osvrnula se članica savjetodavne skupine programa PoMoZiDa dr. sc. Vesna Ivasović. Voditeljica programa za mlade iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Marijana Muhić govorila je o potrebi osiguranja održivosti programa te predstojećoj financijskoj podršci Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u sljedećem razdoblju. Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Program PoMoZiDa provode educirani stručnjaci iz županijskih zavoda za javno zdravstvo pa je na skupu svečano dodijeljeno 30 diploma edukatorima iz 15 županijskih zavoda za javno zdravstvo. Među sudionicima skupa našli su se i stručnjaci koji su sudjelovali u njegovom stvaranju, razvoju i provedbi pa je to bila prilika za razmjenu mišljenja i dojmova o Programu. U radu savjetodavne skupine koja je sudjelovala u razvoju programa, svoj stručni doprinos dala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić.

Više informacija o skupu i programu dostupno je ovdje.