Projekt “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Završna konferencija projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, u organizaciji Ženske sobe, održana je online 10. prosinca 2020. Projekt provodi Ženska soba u partnerstvu s deset organizacija civilnog društva na području 13 županija u Hrvatskoj u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela.  Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. U sklopu tog programa, organizacije civilnog društva pružaju emocionalnu i praktičnu podršku, psihološko i pravno savjetovanje, podršku i pratnju osobe od povjerenja, kao i zaštitu žrtvama i svjedocima u pravosudnom postupku, tijekom cijelog postupka, pa i nakon njega.

Na online konferenciji predstavljeni su rezultati rada Mreže podrške u trogodišnjem razdoblju, te je istaknuta važnost suradnje relevantnih dionika na lokalnoj i nacionalnoj razini radi unapređivanja sustava podrške, kao i položaja i prava žrtava kaznenih djela. Izlaganja su održali stručnjaci te predstavnici institucija i organizacija civilnog društva iz Hrvatske i inozemstva (Victim Support Europe) koji aktivno rade na unapređivanju sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Izlaganja na konferenciji održali su državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović, pomoćnica ministra Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Madžarić, voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije Anita Matijević i voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave Nikica Hamer Vidmar.

Na konferenciji je istaknuta važnost širenja programa “Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” na četiri dodatne županije, odnosno na veći broj udruga, kao i važnost daljnjeg razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Hrvatskoj.

Na konferenciji je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.