Projekt “Zajedno da manje boli”

Projekt “Zajedno da manje boli”

U Dječjem vrtiću “Radost” u Splitu 27. listopada 2016. održan je prvi sastanak u okviru projekta “Zajedno da manje boli”. Cilj projekta je zajedničkim suradničkim djelovanjem utjecati na smanjenje kršenja dječjih prava, raznih oblika nasilja te preventivno djelovati u zaštiti djece. Projekt je namijenjen svim djelatnicima dječjeg vrtića, s namjerom širenja na roditelje i druge vrtiće, a predavači su djelatnici Centra za socijalnu skrb, Suda, Centra za posebno skrbništvo, stručni suradnici vrtića te savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić.

Na prvom sastanku predstavljen je rad i uloga institucija u zaštiti djece od zlostavljanja i zanemarivanja. Tako su svoj rad predstavili predstavnici Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra i Centra za posebno skrbništvo, a savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić predstavila je rad i ovlasti pravobraniteljice za djecu.

U okviru projekta predviđen je ciklus od šest radionica u kojima će djelatnici vrtića imati prigodu sudjelovati u sljedećim radionicama: “Prepoznavanje i prijavljivanje zlostavljanja i zanemarivanja djeteta”, “Kompetencije odgojitelja u zaštiti djece u situacijama konfliktnih obiteljskih odnosa”, “Postupanje Centra za socijalnu skrb prilikom zaprimanja prijave”, “Uloga i obveze odgojitelja u cilju zaštite privatnosti djece”, “Kako raditi sa zlostavljanim i/ili zanemarivanim djetetom”, “Dodatni načini suradnje predškolskih ustanova i ostalih sudionika u odgoju i zaštiti djece”.