Proljetni seminar Europske mreže pravobranitelja za djecu

Proljetni seminar Europske mreže pravobranitelja za djecu

Švedska pravobraniteljica za djecu bila je organizator i domaćin ovogodišnjeg proljetnog seminara Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC), koji se tradicionalno svake godine održava u drugoj državi članici mreže. Seminar je održan u Stockholmu od 29. do 30. svibnja 2023., a na njemu su sudjelovali pravobranitelji za djecu ili predstavnici institucija za zaštitu ljudskih prava iz brojnih europskih država, među kojima i pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sa savjetnicom Ninom Ćurčić.

Na seminaru se raspravljalo o ulozi nacionalnih institucija za ljudska prava i neovisnih pravobraniteljskih institucija za djecu u kontekstu zaštite i promocije ljudskih prava, o čemu su uvodno govorile pravobraniteljica za djecu iz Islanda Salvor Nordal, ujedno i predsjednica ENOC mreže, i ministrica za socijalne usluge iz Švedske Camilla Waltersson Gronvall.  Potom su prof. Ursulla Kilkelly sa Sveučilišta College Cork i dr. Katrien Klep, Leiden University predstavile ključne rezultate istraživanja koje je proveo ENOC o ulozi neovisnih pravobraniteljskih institucija za djecu, kroz analizu njihovih ovlasti, instituta pritužbi, utjecaja i odnosa sa drugim državnim tijelima i nevladinim organizacijama.  U drugom dijelu seminara predstavljen je rad Europske mreže mladih savjetnika ENYA u odnosu na ulogu neovisnih pravobraniteljskih institucija za djecu.  Potom je održana radionica u kojoj su članovi analizirali prvu verziju ENOC-ove izjave o ulozi neovisnih institucija pravobranitelja za djecu, u kojoj su predstavljene obveze članova u odnosu na očuvanje ključne uloge tih institucija u provođenju Konvencije o pravima djeteta te u odnosu na Opći komentar broj 2. Odbora za prava djeteta koji govori o ulozi neovisnih institucija za ljudska prava u promociji i zaštiti prava djeteta.  Članovi su kroz rad u grupama iznijeli svoja promišljanja u odnosu na jačanje neovisnosti i dali prijedloge za poboljšanje suradnje između članova, kao i ključne teme o kojima bi se trebalo raspravljati na idućim radionicama.

Drugog dana seminara raspravljalo se o dječjim pravima u kriznim situacijama. Najprije se govorilo o dječjim pravima u kontekstu rata te je Anna Knutzen iz UNICEF-a predstavila njihove smjernice o zaštiti djece izbjeglica iz Ukrajine. Raspravljalo se i o položaju i prihvatu  djece bez pratnje te problematici posebnih skrbnika, tijekom koje rasprave su se pojedini predstavnici uključivali iznoseći svoja iskustva i zapažanja u praćenju prihvata i smještaja ukrajinske djece bez pratnje u svojim zemljama. Olga Altunina iz Ureda Ukrajinskog povjerenika za ljudska prava, zadužena za prava građana zahvaćenim ratom, izvijestila je o aktualnom stanju u Ukrajini i položaju djece te očekivanjima od susjednih zemalja u kontekstu prihvata djece. Istaknula je da je do prvog svibnja smrtno stradalo 482 djece, 981 je ozlijeđeno, a 398 se smatra nestalima. Govorila je o posljedicama na mentalno zdravlje djece zahvaćene ratom koja su napustila domove i žive u stranim zemljama. Do sad je  preko 1,054,819 djece raseljeno, a gotovo polovica djeca koja su ostala u svojim domovima su na rubu gladi. Upozorila je na deportaciju djece koja su ostala bez roditelja ili iz institucija, u Rusiju, te na propagandu militarizacije djece kao i nastojanja Ukrajine da vrati djecu koja se nalaze u privremeno okupiranim područjima. Pravobranitelj za djecu iz Slovačke, Roman Lysina, Mikolay Pawlak iz Poljske i Akos Kozma, Povjerenik iz Mađarske iznijeli su svoja iskustva u prihvatu djece raseljene iz Ukrajine. Pravobraniteljica iz Švedske posebno je zahvalila susjednim zemljama Ukrajine na pomoći i trudu koji svakodnevno ulažu od početka invazije na Ukrajinu. Predstavljen je rad Nordic welfare centra, institucije unutar Nordijskog vijeća ministara zaduženih za socijalna pitanja i zdravstvo, koja se bavi strategijama vezanim za zdravstvo, inkluziju, civilno društvo, djecu i koheziju, a predstavljen je rad vezan za prava djece u kriznim situacijama, o čemu je govorila Marethe Loberg. Na kraju seminara govorilo se o mentalnom zdravlju djece u kriznim situacijama.

Tema uloge Nacionalnih institucija za ljudska prava i neovisnih pravobraniteljskih institucija za djecu u kontekstu zaštite i promocije ljudskih prava i detaljna analiza rezultata iz provedenog upitnika bit će ključna tema godišnje konferencije ENOC-a koja će se održati u rujnu 2023. u Bruxellesu.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, kao članica Upravnog odbora Europske mreže pravobranitelja za djecu, ujedno je sudjelovala i na sastanku upravnog odbora ENOC-a na kojemu su razmatrana aktualna pitanja u radu te planiranje daljnjih aktivnosti mreže koje će se realizirati do kraja 2023.