Proslava 15. obljetnice rada Dječjeg gradskog vijeća Opatija

Proslava 15. obljetnice rada Dječjeg gradskog vijeća Opatija

Dječje gradsko vijeće Grada Opatije svečano je 21. studenog 2016. u hotelu Continental u Opatiji obilježilo petnaest godina djelovanja. Uz brojne goste, bivše i sadašnje vijećnike Dječjeg gradskog vijeća (DGV) i članove Društva “Naša djeca” Opatija, na proslavi su bili zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin te savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koji su djeci uputili čestitke, ukazali na njihovu prepoznatljivost, ne samo na lokalnoj, već na nacionalnoj i međunarodnoj razini te im zaželjeli mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Nakon pozdravne i uvodne riječi tajnice Društva “Naša djeca” (DND) Opatija Sanje Škorić, Tea Jelača iz DND-a predstavila je petnaest godina djelovanja Dječjeg gradskog vijeća, a djeca – aktualni predsjednik DGV-a Ivan Tancabel, vijećnica Petra Deranja i bivša dječja gradonačelnica Petra Peloza – prezentirali su rad i uspjehe DGV-a u posljednjih pet godina. Posebno su istaknuli projekt “Mapa dječjih igrališta”, koji je nagrađen Velikom nagradom Hrvatske za sigurnost – inicijativa godine te Poveljom za naj-akciju Saveza Društava “Naša djeca” Hrvatske.

Ivan Tancabel i Katja Knežević izvijestili su o svojem prošlotjednom boravku u Bruxellesu, gdje su sudjelovali na Simpoziju o dječjoj participaciji te se susreli s hrvatskim europarlamentarcima Marijanom Petir, Jozom Radošem i Ivanom Jakovčićem. Ana Jantolek iz DND-a prezentirala je rezultate istraživanja o “Participaciji djece u proračunskim procesima”, koje je DND Opatija radilo u suradnji s Queens University Belfast te je predstavila novu edukacijsku on-line igricu “Skočilicom do dječjih prava”, koja će se za koji dan moći igrati na web stranicama DND Opatija.


Na kraju su bivši vijećnici zaigrali šaljivi kviz o dječjim pravima, koji su izradili vijećnici 3. saziva DGV-a.
Više informacije i slika potražite ovdje.