Proslava Svjetskog dana Roma u Zagrebu

Proslava Svjetskog dana Roma u Zagrebu

Bolje obrazovanje romske djece, integracija i očuvanje romske kulture bile su ključne poruke obilježavanja Svjetskog dana Roma, na svečanosti održanoj 8. travnja 2019., u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Na svečanosti je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je ukazala na potrebu unapređivanja položaja Roma u hrvatskome društvu.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma i ove je godine organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, a među gostima su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, članovi diplomatskog zbora te predstavnici Roma iz niza europskih zemalja i Kanade.

Predsjednica je pozvala Rome da šalju svoju djecu redovito u školu i potiču na učenje, a zadaća države je da im pomogne kako bi svako romsko dijete imalo udžbenike i sva ostala pomagala, da svaki romski mladić i djevojka mogu završiti srednju školu i upisati studij ako to žele. Istaknula je da je to korak koji će olakšati integraciju Roma u društvu, ali je kao jednakovrijednu zadaću istaknula potrebu očuvanja romskoga jezika i kulture kao temelja romskog nacionalnog identiteta.

I domaćin proslave Veljko Kajtazi istaknuo je važnost obrazovanja romske djece, a istaknuo je i niz ostvarenih dobrih promjena i postignuća za romsku zajednicu. Za te pozitivne iskorake na svečanosti su uručene i Godišnje nagrade Saveza Roma “Kali Sara”, koje su dodijeljene gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, svečanost je pratila savjetnica Ivona Salaj.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, na dan kada 1971. održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu, što se smatra povijesnom prekretnicom u percepciji Roma u Europi i svijetu. (Izvor i foto: Hina, snimio D. Grzelj)