Proslavljena deseta obljetnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj

Proslavljena deseta obljetnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj

U Hrvatskom saboru, 2. srpnja 2018., svečano je obilježena deseta godišnjica osnivanja institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Tom je prilikom pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula kako je njihova misija pridonijeti stvaranju društva u kojemu će građani, bez obzira na svoje različitosti i ograničenja, imati jednake mogućnosti življenja i djelovanja. Posebno važnim navela je jačanje svijesti o jednakosti, vrijednosti, uključenosti i sposobnosti osoba s invaliditetom u javnom i političkom životu Hrvatske.

Istaknula je kako je od prvog dana postojanja Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom usmjeren promicanju svijesti o univerzalnom načelu jednakosti svih ljudi te da je posebno važno to što im se s vremenom obraćalo sve više osoba s invaliditetom, upozoravajući na probleme s kojima se susreću i iskazujući svijest i spoznaju o vlastitim pravima i obvezama društva prema njima.

Rad Ureda rezultirao je porastom svijesti o tome da je djeci s teškoćama u razvoju mjesto u redovnim školama zajedno s njihovim vršnjacima. Od ciljeva koje još nisu uspjeli ostvariti upozorila je da se sporo uspostavlja sustav skrbi za djecu i odrasle s autizmom.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je bio domaćin svečanosti, ocijenio je da je u deset godina u Hrvatskoj učinjeno mnogo na poboljšanju uvjeta i kvalitete života i rada osoba s invaliditetom, dodavši da se na tome mora kontinuirano raditi kako sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu ne bi bilo ograničeno – ne zbog njihovih problema, nego zbog raznih prepreka u društvu – bilo da su one društvene, pravne, okolišne, političke ili gospodarske. Zbog razumijevanja tog načela, naša je trajna obveza podizanje svijesti javnosti u svim segmentima hrvatskoga društva o pravima osoba s invaliditetom, o potrebi suzbijanja stereotipa i predrasuda, o poštivanju prava na svim razinama obrazovnog sustava te promicanju priznavanja vještina, stvarnih vrijednosti i sposobnosti osoba s invaliditetom te njihova doprinosa okruženju, a time i napretku društva u ljudskom, socijalnom i gospodarskom aspektu. Kada to postignemo u potpunosti, onda možemo reći da smo se razvili kao uspješno društvo – uključivo, otvoreno, pravedno i solidarno”, poručio je Jandroković.

Za izniman doprinos unapređenju položaja osoba s invaliditetom pravobraniteljica Anka Slonjšak posebno je priznanje uručila predsjedniku Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislavu Bobušu.

Kako bi naglasila važnost medija u unapređivanju položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, pravobraniteljica je dodijelila priznanja novinarima i medijima iz javnog, privatnog i neprofitnog sektora koji su se istaknuli u promicanju pozitivne percepcije osoba s invaliditetom i većeg stupnja društvene svijesti s invaliditetom u javnosti.

Svečani skup u Hrvatskom saboru pratile su zamjenice pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i Ivana Buljan Ajelić. (Izvor: HINA, foto: FAH, D. Grzelj)