Pružanje usluga podrške osobama s invaliditetom u zajednici

Pružanje usluga podrške osobama s invaliditetom u zajednici

SOIHSavez osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), u suradnji s Europskom ekspertnom skupinom za deinstitucionalizaciju, organizirao je 4. rujna 2012. Okrugli stol o Europskim općim smjernicama za prijelaz s institucionalne skrbi na pružanje usluga podrške u zajednici, s posebnim osvrtom na osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Tom je prilikom predstavljen i Priručnik za korištenje Strukturnih fondova. Na skupu su prisustvovali predstavnici udruga – članica SOIH-a, Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Zagreba i UNICEF-a, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Skup su na početku pozdravile pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić te zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Uvodna izlaganje održale su Ines Bulić iz Europske ekspertne skupine za deinstitucionalizaciju i Georgette Mulheir, izvršna direktorica Lumosa, međunarodne nevladine organizacije koja se angažira u projektima deinstitucionalizacije djece u europskim zemljama. Mulheir je istaknula da je danas u Europi milijun djece u institucionalnoj skrbi – zbog siromaštva, etničkog porijekla ili teškoća u razvoju. Upozorila je na negativne posljedice takvog smještaja po dječji razvoj te je naglasila brojne prednosti  smještaja djece izvan institucija, kako za samo dijete, tako i za državu, koja izvaninstitucionalnim zbrinjavanjem djece vodi računa i o najboljem interesu djeteta i o financijskim efektima.

Izlaganja su potom održali Gabor Petri iz organizacije Mental Health Europe, Simona Giarratano iz organizacije European Disability Forum, zatim predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih Zvjezdana Bogdanović i Mirjana Radovan, zatim Slavenka Martinović iz Udruga za promicanje inkluzije, Marinka Bakula Anđelić iz Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba,  te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Više o skupu pročitajte na http://www.soih.hr/. (Foto:www.soih.hr)