Prvo obilježavanje Međunarodnog dana jednostavnog jezika u Hrvatskoj

Prvo obilježavanje Međunarodnog dana jednostavnog jezika u Hrvatskoj

U organizaciji Odsjeka za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Hrvatskoj je 28. svibnja 2021. prvi put obilježen Međunarodni dan jednostavnog jezika. Ovaj dan se u svijetu obilježava od prošle godine, a Hrvatska se, godinu dana kasnije, pridružila aktivnostima podizanja svjesnosti o potrebama osoba s komunikacijskim teškoćama.

Uvodnim govorima sudionicima su se obratile pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, viša savjetnica u Ministarstvu kulture i medija i koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić te viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Vladimira Brezak. Profesorice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta prof. dr. sc. Mirjana Lenček i izv. prof. dr. sc. Jelena Kuvač Kraljević sudionicima skupa dodatno su pojasnile što je jednostavan jezik, kome je namijenjen te koji je njegov status u svijetu. Profesorica Lenček objasnila je kako se jednostavan jezik oslanja na jezičnu i grafičku prilagodbu teksta, što ga čini čitljivim i razumljivim za osobe s različitim vrstama teškoća u čitanju (prvenstveno za osobe s disleksijom, ali i za one s afazijom, kognitivnim teškoćama, demencijom, neuropsihijatrijskim poremećajima, gluhoslijepe osobe i sl.). Iako se grafičke prilagodbe više i češće poštuju, nužno je usmjeriti veću pažnju na jezične prilagodbe (struktura riječi, rječnik, struktura rečenice, semantika i sl.).

Profesorica Kuvač Kraljević upoznala je sudionike s osnivanjem nove mreže praktičara i istraživača “Easy Plain Accessible”, čiji je cilj dublje promišljati o jednostavnom jeziku i jezičnim prilagodbama. Jednostavan jezik ima status službenog jezika za osobe s komunikacijskim poremećajima samo u Njemačkoj. Istaknula je kako u Hrvatskoj postoji terminološka nesustavnost te niska razina društvene svijesti o ulozi i važnosti jednostavnog jezika zbog čega on još nije službeno priznat. Stoga je pred svima nama, a posebno pred Hrvatskim logopedskim društvom, Hrvatskom udrugom za disleksiju i Hrvatskim knjižničarskim društvom važan zadatak podizanja svijesti i znanja o važnosti priznavanja jednostavnog jezika.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu na skupu je sudjelovala savjetnica Ivona Makvić Salaj.