Psihologija i djeca sportaši

Psihologija i djeca sportaši

Rijeka psihologijeU Rijeci je od 16. do 22. veljače 2015. održana manifestacija “Rijeka psihologije”, u sklopu Tjedna psihologije koji se obilježava na državnoj razini s ciljem prikaza različitih mogućnosti kojima psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Svrha je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu putem popularnih predavanja, radionica, promocija, debata, tribina, izložbi i znanstvenih kafića u različitim prostorima na području Rijeke.

 

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar sudjelovala je na dva događanja u okviru ove manifestacije, na predavanju “Hiperaktivnost kod mladih sportaša” i “Kako biti `tu` za svoje dijete sportaša”. Predavanje o hiperaktivnosti mladih sportaša održano je 16. veljače u prostoru Riječkog športskog saveza,  namijenjeno trenerima i sportskim djelatnicima, radi senzibilizacije trenera i poboljšanja njihovog rada s djecom. Upravo je tema ovog izlaganja proizašla iz interesa trenera i nužnosti njihove edukacije za rad s djecom s hiperaktivnošću. U zanimljivom i interaktivnom predavanju sportskog psihologa Anđelka Botice predstavljeni su simptomi hiperaktivnosti kod mladih sportaša, način pristupa djeci sa simptomima hiperaktivnosti, njegov nastanak i učestalost, zatim način rada s djecom, suradnja s roditeljima i drugim institucijama te su upućene preporuke trenerima za rad s djecom.

Predavanje “Kako biti `tu` za svoje dijete sportaša” održali su 19. veljače u prostoru  Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka sportski psiholoziPetar Nikolić i Luka Škrinjarić. Istaknuli su kako roditelji mladih sportaša, unatoč najboljoj namjeri da pomognu svojoj djeci, često svojim ponašanjem čine suprotno. Posebno se to odnosi na natjecanja kada je doprinos roditelja još više pod upitnikom. Na predavanju je ukazano na uobičajene pogreške u komunikaciji i odnosu roditelja, trenera i sportaša te na moguće bolje načine pružanja podrške sportašima i jačanja roditeljskih kompetencija.

Sudionici ovih događanja predstavili su razloge svojeg dolaska i očekivanja koja imaju od ovih izlaganja. Savjetnica pravobraniteljice za djecu D. Žagar pritom je ukazala na aktivnosti Ureda pravobraniteljice u vezi sa zaštitom prava djece u sportu. Bavljenje sportom važan je dio kvalitetnog provođenja slobodnog vremena jer te aktivnosti mogu pozitivno utjecati na djetetov odgoj, razvoj i socijalizaciju, a vezane su i za prevenciju, kako nasilja i ovisnosti, tako i niza bolesti te zdravstvenih problema općenito. Međutim, bavljenje sportom nosi i određene rizike koje je nužno predvidjeti te omogućiti mehanizme za zaštitu djece.