“Poštujte naše znakove!”

“Poštujte naše znakove!”

MUP.djeca_u_prometu2011U Ravnateljstvu policije u Zagrebu, 8. rujna 2011. održana je konferencija za medije u povodu početka školske godine i akcije “Poštujte naše znakove”, koju MUP tradicionalno organizira kako bi pozvao sve sudionike u prometu da osobitu pažnju posvete sigurnosti djece. Konferenciji je nazočila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Medijima su se obratili policijski službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonacci i Mila Jelavić, koja je posebno pozvala roditelje da vlastitim primjerom pozitivno utječu na usvajanje navika ponašanja u prometu koja će djeci jamčiti veću zaštićenost.

J. Mataija  podsjetio je da se akcija „Poštujte naše znakove“  provodi od 1995. godine. Djeca su ugrožena kategorija sudionika u prometu, najčešće zato što su zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, često reagiraju nenadano, impulzivno zato jer su zaigrani i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. Prezentirane su i aktivnosti koje su provedene prije početka školske godine, te aktivnosti koje će se provoditi tijekom mjeseca rujna.

I ostali sudionici konferencije pozdravili su i podržali akciju te obećali da će kao i ranije u okviru svojih mogućnosti poduzeti sve kako bi se  dodatno zaštitila ova najranjivija kategorija sudionika u prometu. (Foto: www.mup.hr)