“Udarac” – splitski projekt protiv nasilja među mladima

“Udarac”  – splitski projekt protiv nasilja među mladima
udaracTijekom tjedna aktivizma, od 17. do 25. rujna 2009., u Splitu je kroz brojne aktivnosti predstavljen projekt “Udarac”, zajednički projekt udruge “Most” i kazališta “Playdrama”, čiji je osnovni cilj  senzibilizirati javnost za problematiku nasilja među mladima i potaknuti stručnjake na pronalaženje kvalitetnih načina prevencije i suradnje. U projektu su sudjelovale  mnoge institucije iz područja socijalne skrbi, policije, pravosuđa, prosvjete i kulture, a među ostalima i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo.

Projekt je započeo u Galeriji konzervatorskog zavoda otvaranjem dokumentarne izložbe koja  sadržava prikaz statističkih podataka vezanih za teža kaznena djela maloljetnika, podatke o nasilju maloljetnika nad roditeljima, rezultate istraživanja o vršnjačkom nasilju i slično. Nakon toga u Tončićevoj ulici, ispred zgrade Kazališta lutaka, izloženi su plakati o temi nasilja u društvu koje je izradilo tridesetak umjetnika.

Istog dana održana je premijera predstave “Udarac” u kojoj je riječ o sukobu maloljetnika koji završava tragičnim posljedicama. U Gradskoj knjižnici Marka Marulića od 21. do 24. rujna održane su tri javne tribine na kojima su govorile dr. Gordana Buljan Flander i dr. Mirjana Nazor te stručni skup na kojem su sudjelovali djelatnici suda, državnog odvjetništva, policije, centra za socijalnu skrb, obiteljskog centra, zdravstva, škola i udruga. Ured pravobraniteljice za djecu pratio je sve aktivnosti projekta “Udarac”, a na stručnom skupu savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo održala je izlaganje “Zaštita prava i interesa djece u kontekstu neprihvatljivih ponašanja i maloljetničke delikvencije”. Više o projektu na stranici http://www.most.hr/udarac/index.html.