Racionalizacija sustava zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj

Racionalizacija sustava zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj

Daklaracijao_ljudskim_pravimaU Centru za ljudska prava su 17. svibnja 2010. predstavljeni rezultati studije djelotvornosti sustava zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, na temelju istraživanja Centra za ljudska prava, Ureda pučkog pravobranitelja i UNDP-a pod naslovom “Racionalizacija sustava zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj”.

U predstavljanju su sudjelovali: ravnatelj Centra za ljudska prava Tin Gazivoda, potpredsjednik Vlade RH prof. dr.sc. Slobodan Uzelac, Mario Krešić iz UNDP-a te članovi Radne skupine Srđan Dvornik i Denis Redžepagić, a među ostalima o studiji su raspravljali i svi pravobranitelji. Pravobraniteljica Mila Jelavić naglasila je potrebu ispravljanja netočnih podataka u studiji koji se odnose na broj obrađenih predmeta u Uredu pravobraniteljice za djecu. Govorila je i o tome kako je otvaranjem triju regionalnih ureda pravobraniteljstvo za djecu povećalo vlastitu vidljivost i dostupnost građanima, što je pridonijelo jačanju zaštite prava djece, a time i jačanju sustava zaštite ljudskih prava općenito. O tome svjedoči i znatno povećanje broja predmeta u 2007. godini, kad su otvoreni uredi pravobraniteljice za djecu u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Izlagači su zaključili da trebaju :

– jačati suradnju u slučajevima višestrukih kršenja ljudskih prava

– u zajedničkim problemima djelovati zajednički

– ukazivati na sistemske uzroke kršenja ljudskih prava i

– imati objedinjenu bazu podataka.

Uredi Vlade trebaju u suradnji s pravobraniteljstvima prikupljati podatke o kršenju ljudskih prava, a Centar za ljudska prava trebao bi kroz organizacijske promjene pokrivati druge ovlasti Pučkog pravobranitelja.