Radionica Europske komisije o zaštiti djece migranata

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić sudjelovala je 10. i 11. studenoga 2019. na radionici o djeci migrantima u Malmöu, u Švedskoj, u organizaciji Europske komisije. Na radionici su sudjelovali predstavnici državnih i međunarodnih institucija te nevladinih organizacija iz Europske unije. Predstavljeni su pravni dokumenti koji štite djecu migrante na razini EU te izazovi s kojima se susreću prilikom dolaska u zemlje EU.

Predstavljeni su također prvi rezultati studije koju je provela Europska komisija o djeci migrantima u kojoj se navodi procijenjeni broj djece migranata koja ulaze u zemlje članice te do koje mjere im je uskraćen pristup osnovnim socijalnim pravima – prehrani, obrazovanju, prikladnom smještaju i zdravstvenoj zaštiti. Ombudsman za djecu iz Švedske prikazao je stanje djece migranata u Švedskoj te podatke iz tematskog izvješća koje su radili na navedenu temu.

Također, raspravljalo se o najvažnijim politikama koje je potrebno provesti kako bi se djeci migrantima osigurao pristup navedenim socijalnim pravima te njihova uspješna integracija. Govorilo se i o ulozi EU te korištenju fondova EU  radi podrške djeci migrantima u pristupu njihovim pravima.

Na kraju radionice predstavljeni su zaključci te primjeri dobre prakse koji će biti objavljeni i podijeljeni sa svim sudionicima krajem studenoga 2019., kada studija o djeci migrantima bude finalizirana.