Radionica o postupcima zaštite djece u slučaju obiteljske prekogranične otmice

U organizaciji Pravnog fakulteta u Osijeku, u okviru projekta „Zaštita majki koje su protupravno odvele dijete: ispreplitanje obiteljskog nasilja i roditeljske otmice djeteta – POAM“, u Zagrebu je 4. lipnja 2019. održana radionica, među čijim su sudionicima bile i savjetnice pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč i Danijela Žagar.

Projekt financira Europska komisija, Uprava za pravosuđe i potrošače u okviru programa za prava, jednakost i državljanstvo, koordinator projekta je Sveučilište u Aberdeenu u Škotskoj, a projektni partneri su Sveučilište Ludwig Maximilians u Münchenu, Sveučilište Bicocca u Milanu i Pravni fakultet u Osijeku. Projekt je usmjeren na primjenu Uredbe (EU) br. 606/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 12. lipnja 2013. o uzajamnom priznavanju zaštitnih mjera u građanskim stvarima (Uredba o zaštitnim mjerama) te Direktive 2011/99/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 13. prosinca 2011. o europskom nalogu za zaštitu (Direktiva o europskom zaštitnom nalogu).

Projekt se bavi pravnim aspektima obiteljskog nasilja i prekogranične obiteljske otmice djece koje se u praksi vrlo često isprepliću, a u njegovom fokusu je primjena navedenih instrumenata u vezi s postupcima za povratak djeteta kojega je protupravno preko granice odvela majka, a pritom se navodi postojanje obiteljskog nasilja kao povod otmici. Ovi se postupci vode po Haškoj konvenciji o otmici djece i Uredbi Brussels II bis. Glavni cilj projekta je razviti dobru praksu postupanja i osigurati usavršavanje stručnjaka o primjeni Uredbe o zaštitnim mjerama i Direktive o europskom zaštitnom nalogu u postupcima prekogranične otmice djece, s pozadinom obiteljskog nasilja.

Program radionice vodili su izv. prof. dr. sc. Mirela Župan i doc. dr. sc. Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Na radionici je izložen pravni okvir (međunarodni, europski i nacionalni) koji uređuje postupke za izricanje zaštitnih mjera u prekograničnim predmetima te onaj za postupke međunarodne otmice djece. Sudionicima su predstavljeni i primjeri iz prakse drugih država članica u kojima je došlo do izricanja zaštitnih mjera s prekograničnim učinkom.