Radionica za novinare i urednike HRT-a o zaštiti prava djece u medijima

Radionica za novinare i urednike HRT-a o zaštiti prava djece u medijima

Na poziv HRT Akademije, 12. travnja 2019., na HRT-u su održane radionice za novinare i urednike o radu i ovlastima pravobraniteljskih ureda, uz osvrt na praksu medijskih djelatnika i preporuke za zaštitu ljudskih prava u tom području. Susret s pravobraniteljima započeo je s izlaganjem pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević. Okupljenim novinarima i urednicima ona je predstavila svrhu i osnivanje institucije pravobranitelja za djecu, kao i ustroj i način djelovanja Ureda pravobranitelja za djecu.

Opširnije je izvijestila o ovlastima prema Zakonu o pravobranitelju za djecu, obvezama podnošenja godišnjih izvješća, o međunarodnoj suradnji te o mehanizmima zaštite, praćenja i promicanja prava djece, kao što su upozorenja i preporuke.

Zatim je više o preporukama medijima o zaštiti prava djece na privatnost, o zaštiti od potencijalno štetnih sadržaja, kao i o ostvarivanju prava djece na sudjelovanje u medijima izvijestila savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, iznoseći i primjere iz prakse elektroničkih medija.

Među polaznicima radionice brojni su bili urednici koji rade u odjelu programa za djecu i mlade te je i ta tema bila zastupljena u radionici, kroz razgovor o kvalitetnim sadržajima za djecu na HRT-u.