Radionica za novinare i urednike HRT-a

Radionica za novinare i urednike HRT-a

radionicaNa poziv Edukacijskog centra Hrvatskog radija i televizije, Ured pravobraniteljice za djecu održao je 5. ožujka 2009. radionicu za urednike i novinare o temi “Zaštita prava djece u medijima”. Radionicu su ostvarile pravobraniteljica Mila Jelavić, njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Maja Flego.

 

U rad radionice uključilo se ukupno 19 televizijskih i radijskih novinara i urednika. Pravobraniteljica ih je upoznala sa zakonskim okvirom zaštite prava djece u medijima te s iskustvima u radu njezinog Ureda na tom području.

Maja Gabelica Šupljika govorila je o psihološkom aspektu prikaza djeteta u medijima, a Maja Flego je na primjerima konkretnih slučajeva prikazala postupanje Ureda u slučaju povreda prava djeteta.

Sudionici su se aktivno uključili u raspravu o prikazanim primjerima iz programa HTV-a, koje su vrlo kritički analizirali i vrednovali, predlažući rješenja koja bi bila primjerenija i profesionalnija. U evaluaciji rezultata radionice naveli su da je za njih osobno najveći dobitak to što su osvijestili što znače prava djeteta.

Organizator radionice Tomislav Špoljar izrazio je želju za nastavkom suradnje Edukacijskog centra HRT s Uredom pravobraniteljice i provedbu sličnih radionica u dopisništvima HRT-a.