Radionica za novinare o kvalitetnim medijskim sadržajima za djecu

Djeca i TV PCU Zagrebu je 9. i 10. lipnja 2017. održana radionica za novinare i urednike elektroničkih medija pod naslovom “Poticanje kvalitetnih programa za djecu i mlade”, koju su zajedno organizirali Agencija za elektroničke medije, Panda komunikacije i Mreža mladih Hrvatske. Cilj radionice je podići kompetencije medijskih djelatnika za stvaranje medijskih sadržaja za djecu i mlade i o djeci i mladima. Radionica se dijelom bavila i dječjim pravima te su u njoj sudjelovale pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njezina savjetnica Maja Flego.

Sudionike radionice na početku su pozdravili ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić i voditelj programa Milan Koštro iz Panda komunikacija. Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić prikazala je svoju ulogu i djelovanje u području zaštite prava djece u medijima te je zatim opširnije govorila o normativnom okviru koji uređuje pravnu zaštitu djeteta u odnosu na medije. Osobitu pozornost posvetila je zaštiti prava na privatnost djeteta. U nastavku je njezina savjetnica M. Flego ilustrirala pojedine aspekte zaštite i kršenja prava djece u medijima konkretnim primjerima iz prakse tiskanih i elektroničkih medija.
U pojedinim segmentima u nastavku radionice predstavljene su teme: djeca i mladi u Hrvatskoj i medijska politika; djeca i mladi u medijskom sadržaju; mapiranje relevantnih tema i dionika vezanih uz djecu; uloga Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija i druge. Realiziran je i praktični rad s analizom primjera iz medija te izradom sinopsisa emisija o djeci i za djecu, a praktični dio radionice vodile su novinarke i urednice s HRT-a Ivana Sučić i Barbara Zlatar.
Spomenuta radionica je peta i posljednja u nizu planiranih radionica usmjerenih upravo na proizvodnju medijskih sadržaja o djeci i za djecu, koje je potaknula Agencija za elektroničke medije za predstavnike radijskih i televizijskih nakladnika, neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija i drugih medija.