Radionica za pravosudne policajce o pravima djece zatvorenika

Radionica za pravosudne policajce o pravima djece zatvorenika

Na poziv Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav i probaciju, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je 11. veljače 2019. u Centru za izobrazbu u Remetincu sudjelovala u izobrazbi pravosudnih policajaca na 33. temeljnom tečaju za službenike osiguranja u kaznionicama i zatvorima. Održala je za 20 polaznika višesatnu radionicu pod naslovom “Zločin nije njihov, a kazna? – Prava i potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru”.

Iz  perspektive Pravobranitelja za djecu govorila je o tome što za dijete znači činjenica da mu je roditelj u sukobu sa zakonom i da će boraviti u zatvoru i zašto je važno baviti se intenzivno ovom skupinom djece. Objasnila je koja si pitanja dijete postavlja u vezi s tim roditeljem i što je djetetu potrebno u takvoj situaciji, govorila je o dvojbi oko toga treba li mu reći istinu o roditelju, a također je prikazala dobre i primjenjive prakse podrške djeci pri održavanju kontakta s roditeljem koji se nalazi u zatvoru. Izvijestila je i o tome tko sve treba i može djelovati u najboljem interesu djece u toj ranjivoj obiteljskoj situaciji, kako treba integrirati ta djelovanja i prakse različitih dionika, a također je opisala što je sve institucija Pravobranitelja za djecu u proteklih 12 godina činila za tu skupinu djece.

Polaznicima radionice pokazala je film pod naslovom “Djeca u posjetu zatvoru” (Kids visiting prison), Organizacije KIDS VIP (Visiting in prison) iz Ujedinjene Kraljevine i kratki video pod naslovom “800.000 glasova” (800.000 voices), snimljen za kampanje podizanja svijesti o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru, koje svake godine provodi organizacija Children of Prisoners Europe (COPE).

Sudionici radionice aktivno su raspravljali o djeci zatvorenika, postavljali pitanja i iskazivali svoja stajališta. Podijeljen im je priručnik iz 2014. godine “Djeca čiji su roditelji u zatvoru, Europska stajališta o dobroj praksi”, čiji prijevod je 2016. godine objavio Ured pravobranitelja za djecu u partnerstvu s Međunarodnom organizacijom COPE.

Svi polaznici dobili su i tekst Preporuke Odbora ministara Vijeća Europe o djeci zatvorenika, donesenu 2018. godine. Ured pravobraniteljice za djecu osigurao je prijevod tog dokumenta  i dostavio ga Ministarstvu pravosuđa uz preporuku o važnosti njegove implementacije.