Radni sastanak sa zamjenicom gradonačelnika Zagreba

Na inicijativu pravobraniteljice za djecu, 7. srpnja 2022. održan je radni sastanak u Gradu Zagrebu sa zamjenicom gradonačelnika dr. sc. Danijelom Dolenec i njenim suradnicima, o zaštiti prava djece. Razgovaralo se o zaštiti djece u području socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih prava, kao i o prihvatu djece izbjegle iz Ukrajine. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević ukazala je na probleme kapaciteta i dostupnosti predškolskih odgojno-obrazovnih ustanova te su predstavnici Grada predstavili aktivnosti koje se odnose na povećanje postojećeg broja vrtića, a razgovaralo se i o mjeri roditelj-odgojitelj. Nadalje, pravobraniteljica je istaknula pitanje dječjeg siromaštva te se razgovaralo o problematici stambenog zbrinjavanja obitelji s djecom.

U odnosu na zdravstvena prava djece, pravobraniteljica je iskazala zabrinutost trenutnim stanjem u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, te su predstavljeni planovi za obnovu te dječje bolnice. Razgovaralo se i o planovima vezanim uz Dječju bolnicu Srebrnjak, te općenito o problemima mentalnog zdravlja djece i mladih, kao i o planiranim aktivnostima u cilju pružanja pravovremene pomoći djeci i mladima.

Grad Zagreb predstavio je aktivnosti vezane uz prihvat djece raseljene iz Ukrajine, u odnosu na upise u vrtiće i škole. Pravobraniteljica za djecu i zamjenica gradonačelnika izrazile su zadovoljstvo sastankom i razgovorom o navedenim temama kao i informiranjem o načinu rješavanja istaknutih problema i o planiranju daljnjih aktivnosti Grada Zagreba u zaštiti prava djece. Na sastanku su uz pravobraniteljicu bile i njezine savjetnice Ivona Makvić Salaj i Nina Ćurčić.