Rasprava o nacionalnim indikatorima dobrobiti djece

Rasprava o nacionalnim indikatorima dobrobiti djece

 

Indikatori djecje dobrobiti za webU Uredu UNICEF-a za Hrvatsku 29. svibnja 2015. održana je stručna rasprava o razvoju nacionalnih indikatora dobrobiti djece, što je jedan od ključnih prioriteta Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj od 2014. do 2020. Indikatore će izraditi stručna radna skupina koju je okupilo Ministarstvo socijalne politike i mladih uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 

Indikatorima bi trebala biti obuhvaćena sva područja važna za dobrobit djece: zdravlje, obrazovanje, razvoj, dostupnost materijalnih resursa i usluga, sudjelovanje djece u donošenju odluka. Na današnjoj raspravi najavljeno je da će se u proces definiranja indikatora dobrobiti uključiti i djeca.

O važnosti i načinima uspostavljanja indiokatora dječje dobrobiti stručnjacima je na današnjoj raspravi govorio prof. Jonathan Bradshaw sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji, vodeći međunarodni stručnjak iz područja socijalne politike, s dugogodišnjim iskustvom u temama koje se tiču dobrobiti djece. U raspravi je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, sudjelovala savjetnica Davorka Osmak Franjić.

Više o sastanku pročitajte ovdje.