Rasprava o novom Zakonu o pučkom pravobranitelju

Rasprava o novom Zakonu o pučkom pravobranitelju

 

Centar_za_ljudska_pravaCentar za ljudska prava organizirao je 4. lipnja 2012. javnu raspravu o Nacrtu Zakona o pučkom pravobranitelju. Na raspravu su pozvani predstavnici svih pravobraniteljskih ureda, Ministarstva pravosuđa,  drugih tijela državne uprave i civilnog sektora. Uvodničari su bili zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, zamjenik pučkog pravobranitelja Dean Palić i v.d. ravnateljice Centra za ljudska prava Maja Hasanbašić. U raspravi je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

Na raspravi, koju  je vodio v. d. predstojnika Ureda za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić, uvodničari su govorili o glavnim značajkama novoga zakona te o novinama i promjenama u odnosu na prethodni propis, o kojem je Ustavni sud donio odluku da, zbog proceduralnih grešaka, ne može stupiti na snagu. Zamjenica ministra Sandra Artuković Kunšt naglasila je da je ovakav prijedlog odraz sadašnje političke odluke te da je u interesu i Vladi RH i svima drugima da Hrvatska ima jake i primjerene institucije za zaštitu ljudskih prava. Navela je da Zakon o pučkom pravobranitelju ide u hitnu proceduru te da bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja 2012. Tim zakonom spojit će se Ured pučkog pravobranitelja i Centar za ljudska prava, a za razliku od prethodnoga propisa, prema ovome će specijalizirani pravobraniteljski uredi ostati samostalni.

Pravobraniteljica Jelavić je u raspravi podržala novi zakon u predloženom obliku te pozdravila odluku da Ured pravobranitelja za djecu ostane samostalan – jer na taj način se osigurava davanje prioriteta najboljem interesu djeteta, a i u mnogim drugim zemljama se takav model smatra primjerenijim. I predstavnici pravobranitelja za ravnopravnost spolova i pravobranitelja za osobe s invaliditetom također su podržali novi nacrt Zakona o pučkom pravobranitelju, koji omogućuje zadržavanje samostalnosti specijaliziranih pravobraniteljskih ureda.

I pučki pravobranitelj Jurica Malčić istaknuo je kako je zadovoljan prijedlogom zakona te najavio da, nakon što mu u studenome istekne mandat, odlazi u mirovinu. Istaknuo je kako će pritom biti zadovoljan, jer će svoj Ured ostaviti u boljem stanju, to jest u boljem zakonskom okviru, od onoga u kojem ga je zatekao.  Podsjetio je i kako je teklo pregovaranje o spajanju Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja, koje je započelo još 2008. godine.

Predstavnici civilnog sektora također su podržali novi prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju, među ostalim i zbog zadržavanja samostalnosti posebnih pravobraniteljstava.