Rasprava o sigurnosti u zagrebačkim školama

Rasprava o sigurnosti u zagrebačkim školama

dijete zrtva svjedokOdbor za obrazovanje i sport Gradske skupštine održao je 25. ožujka 2014. tematsku sjednicu pod naslovom “Sigurnost u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama: škole kao sigurna mjesta, jesmo li ostvarili cilj?”. Među pozvanim uvodničarima bila je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

Na sjednici su govorili predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Policijske uprave zagrebačke, a među sudionicima su bili predstavnici učenika, roditelja, ravnatelja škola, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nadležnih agencija u području obrazovanja, Agencije za zaštitu osobnih podataka i druge. Iznesen je podatak da se u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama i oko njih dogodi u prosjeku dva izgreda dnevno, ali da su mladi najugroženiji u vrijeme kada nema nastave – tijekom vikenda, kad se događa najviše izgreda.

Pravobraniteljica Jelavić govorila je o zastupljenosti prijava o povredama prava djece na zaštitu od nasilja u ukupnom broju prijava koje prima njezin Ured. Ove su povrede na drugom mjestu po brojnosti, a na prvom su, kao i prijašnjih godina, povrede prava djece u području obiteljskih odnosa. Istaknula je da nasilje djece i problemi u ponašanju ne nastaju preko noći već su rezultat nedovoljne brige o djeci i mladima u obitelji i društvu. Posebice, nepravovremenog reagiranja kod pojave početnih teškoća, nedovoljne suradnje institucija koje rade s djecom i za djecu, ali i zanemarivanja potreba djece i mladih u slobodnom vremenu. Istaknula je da zapošljavanje stručnjaka, poput socijalnih pedagoga, košta manje od kasnijih intervencija raznih službi – od policije nadalje.

Samo tijesnom suradnjom nadležnih institucija može se utjecati na veću sigurnost i smanjenje nasilja u školama koje je u porastu, zaključeno je na tematskoj sjednici.