Rasprava “Ostvarivanje reproduktivnih prava žena” u Osijeku

Rasprava “Ostvarivanje reproduktivnih prava žena” u Osijeku

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i Svjetske kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, u organizaciji Ženske udruge “Izvor” i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije, u velikoj Vijećnici Osječko-baranjske županije održana je 25. studenog 2016. javna rasprava “Ostvarivanje reproduktivnih prava žena”.

Uz ostale aktivnosti tijekom kampanje koje promoviraju borbu protiv nasilja nad ženama, ovaj skup je pokušao potaknuti stručnjake i zainteresiranu javnost na promišljanje o temi o kojoj postoje brojni prijepori u društvu te o provedbi načela ravnopravnosti i zaštiti žena i djevojaka u situaciji reguliranja prava na priziv savjesti u medicini.
Uvodna izlaganja održali su predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije Silvija Dolušić, etnologinja i sociologinja iz Etnografskog muzeja u Zagrebu Željka Jelavić, Nikolina Zec iz Ženske udruge “Izvor”, Nikola Kraljik, dr. med. iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Siniša Matković, dr. med. spec. ginekologije i doc. dr. sc. Domagoj Drenjančević, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Osijek.

Uvodno izlaganje je održala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je podsjetila da kod nas još uvijek zbog ideoloških prijepora nije uveden zdravstveni odgoj u škole. Naglasila je kako djeca, sukladno Konvenciji o pravima djeteta, imaju pravo na informacije koje nisu ideološki obojene te da upravo sama djeca naglašavaju potrebu da znanstveno utemeljene informacije iz svih područja zaštite zdravlja dobiju u školi, budući većina o tome ne razgovara sa svojim roditeljima. Zbog toga djeca nerijetko putem interneta traže informacije koje su često neprimjerene i nisu prilagođene njihovoj dobi, što može dovesti do ranog stupanja u spolne odnose i neodgovornog spolnog ponašanja u kojem se zanemaruju rizici te važnost emocionalne komponente odnosa sa suprotnim spolom.

Savjetnica je podsjetila i na neusklađenost primarno zdravstvenih propisa u postupanju liječnika prema djeci starijoj od 16 godina uz informirani pristanak, zbog čega su liječnici nerijetko u nedoumici te im je nužno osigurati podršku pravnika u tumačenju propisa.