Rasprava “Cijepljenje djeteta u kontekstu prava na najvišu moguću razinu zdravlja”

Rasprava “Cijepljenje djeteta u kontekstu prava na najvišu moguću razinu zdravlja”

beba kod doktoraPravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić u petak 9. svibnja 2014. organizira raspravu „Cijepljenje djeteta u kontekstu prava na najvišu moguću razinu zdravlja“. Rasprava će se održati u Uredu pravobraniteljice za djecu, u prostoru Male kuće dječjih prava (Teslina 10, prizemlje) od 10.30 do 13 sati.

 

Cilj rasprave je otvaranje dijaloga te pružanja potpune i jasne informacije vezane za cijepljenje djece i europsku praksu, a radi zaštite najboljeg interesa djece. Na raspravi će sudjelovati predstavnici institucija, liječnici, stručnjaci iz područja zaštite zdravlja i dječjih prava, predstavnici roditelja te udruga pacijenata. Uvodna izlaganja će, uz pravobraniteljicu, održati  predstavnici Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U proteklom periodu Ured pravobraniteljice za djecu dobiva sve više prijava i upozorenja o tome da pojedini roditelji i udruge pacijenata dovode u pitanje obvezatnost cijepljenja djece prema Programu obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, potkrepljujući to strahom od mogućih negativnih popratnih pojava, različitom praksom europskih zemalja u pogledu obvezatnosti cijepljenja protiv određenih bolesti, ali i osobnim uvjerenjima.

Pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima, sukladno članku 24. Konvencije o pravima djeteta, što je utemeljeno na stručnim i znanstvenim dokazima da korist od cijepljenja (sprečavanje bolesti, komplikacija i posljedica bolesti te smrti) nadmašuje rizike od cijepljenja (nastanak i posljedice nuspojava). Smatramo da u središtu rasprave o ovom pitanju uvijek treba biti zaštita najboljeg interesa djeteta, što podrazumijeva i obvezu da se javnosti, a osobito roditeljima, osiguraju cjelovite informacije, ali i podrška u brizi o zdravlju djeteta.